Petrom în era petrolului de 50 de dolari: taie 35% din investiţii şi scoate la vânzare din benzinării şi zăcăminte
„Vom avea un preţ mic al petrolului pe o perioadă nedeterminată. Se pare că va fi o perioadă mai lungă”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al companiei petroliere, în conferinţă de presă, perspectivele pentru acest an ale companiei indicând un preţ de 50-60 de dolari barilul de petrol Brent.
Mariana Gheorghe a prezentat şi cele trei tipuri de măsuri pe care le va lua compania în acest an: reducerea investiţiilor, scăderea costruilor şi optimizarea portofoliului de active.
Pe primul palier, investiţiile vor fi reduse cu 20-35% în acest an faţă de anul 2014, ajungând la doar 0,8-1,2 miliarde de euro. 85% din această sumă va merge în continuare pe segmentul de explorare şi producţie, dar şi aici vor avea loc ajustări, iar ceea ce este cert este proiectul din Marea Neagră. „La proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, în funcţie de stadiu sau de profitabilitate, vom decide: unele continuă, pe altele le amânăm, iar pe altele le anulăm. În acest buget redus cu 35% continuă proiectele din blocul Neptun” a spus directorul OMV Petrom.
ExxonMobil şi Petrom deruluează momentan foraje de amploare în blocul Neptun din Marea Neagră, acolo unde a fost descoperit un potenţial de gaze naturale de până la 85 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care acum trebuie confirmate prin foraje ulterioare.
Pentru acest an, compania petrolieră se aşteaptă la o scădere a producţiei de ţiţei din România, cu 2-4%, în condiţiile în care, anul trecut, a reuşit să oprească declinul natural şi chiar să crească uşor producţia (171,4 milioane de barili pe zi), chiar dacă taxele impuse de stat au dus la o creştere a costurilor.
Pe al doilea palier, compania va reduce la maximum costurile, pe toate segmentele, începând de la renegocierea contractelor cu furnizorii şi până la creşterea eficienţei energetice în toate segmentele.
Mai interesante par planurile companiei referitoare la optimizarea portofoliului de active. Pe de o parte, compania va „continua să optimizeze segmentul de downstream”, cu alte cuvinte va încerca să vândă benzinăriile care nu au vânzări substanţiale. Petrom a mai încercat să vândă şi în trecut din staţii, aşa cum ECONOMICA.NET a relatat, dar nici o tranzacţie de amploare nu a fost încă anunţată. Pentru prima data însă, oficialii companiei petroliere vorbesc despre „vânzarea zăcămintelor marginale”. Mariana Gheorghe a explicat că au fost scoase la vânzare 35 de zăcăminte mici, pentru care compania aşteaptă investitori.
Dacă preţul internaţional al ţiţeiului va sta multă vreme în jurul valorii de 50 de dolari barilul OMV Petrom va fi obligată la o „ajustare de depreciere pentru active upstream”. Cu alte cuvinte, în condiţiile unui preţ mic al petrolului, randamentul tuturor activelor (câmpuri si instalaţii) va fi mai mic, iar compania ar putea practic să devină, în evaluarea contabilă, mai săracă.
Profitul net al OMV Petrom s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei, compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru, din cauza reducerii preţului ţiţeiului şi a creşterii taxelor.