„OMV Petrom investeşte constant în tehnologii noi şi în metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature din România în vederea îmbunătăţirii ratei de recuperare de ţiţei şi gaze şi a stabilizării nivelelor de producţie. In acest fel putem sa prelungim durata de exploatare a zacamintelor, cu impact pozitiv asupra furnizării de energie pe termen lung pentru România”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitățile de explorare şi producție.
Oprișenești este un zăcământ matur de țiței, exploatat de aproape 50 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă circa 2% din producția totală de țiței a OMV Petrom în România.
Redezvoltarea zăcământului are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane bep (echivalent cu circa 30% din producția anuală de țiței a OMV Petrom în România) prin forarea de sonde suplimentare, re-presurizarea prin injecția de apă, modernizarea echipamentelor și implementarea de tehnologii noi.
Proiectul de redezvoltare Oprișenești vizează forarea a 30 de sonde, utilizând injecția de apă și stații de injecție de înaltă presiune. În plus, proiectul include construirea unei stații de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze în atmosferă și sursele de poluare, precum și construirea unei rețele noi de conducte transport și a trei stații noi de pompare.
La sfârșitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în fază de proiectare iar două au depășit stadiul deciziei finale de investiție, respectiv Oprișenești și Suplacu de Barcău.
Producția aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă circa 40% din producția curentă a OMV Petrom. Investițiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Oprișenesti, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015.