Petrom: Piaţa locală a gazelor naturale şi a energiei electrice va înregistra o cerere scăzută în 2014
‘Pe piaţa locală a gazelor naturale şi a energiei electrice anticipăm o cerere scăzută în continuare. Calendarul de liberalizare a preţurilor la gazele din producţie internă prevede patru majorări de preţ pentru acest an, aplicabile sectoarelor casnic şi non-casnic. Legea energiei 123/2012 stipulează însă opţiunea de amânare cu un an a liberalizării preţurilor la gaze pentru sectorul non-casnic’, se arată în documentul citat.
Petrom estimează că pe piaţa de electricitate preţurile vor fi influenţate negativ atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.
Marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse, a slabei revigorări economice din regiunea în care Petrom îşi desfăşoară activitatea şi a măsurilor fiscale din România, în special.
În ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, reprezentanţii Petrom anticipează discuţii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor şi măsurile de impozitare extraordinară introduse la începutul anului 2013, care se vor aplica până la sfârşitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare. ‘Suntem pregătiţi să continuăm discuţiile cu autorităţile române pentru a obţine un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor’, precizează reprezentanţii companiei.
‘Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor Petrom. Acestea afectează atât oferta, cât şi cererea de piaţă şi au impact asupra rezultatelor financiare şi performanţei operationale ale companiei. Taxa nou introdusă, de 1,5%, aplicată la valoarea brută a construcţiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii’, subliniază Petrom.
Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menţine în 2014 peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie mic.