Petrom preia un perimetru de petrol şi gaze din partea bulgară a Mării Negre, de la OMV

OMV Petrom a semnat un contract pentru achiziţia unei participaţii în licenţa de explorare Han Asparuh din Bulgaria, compania extinzându-şi astfel prezenţa Upstream în regiunea Mării Negre, conform unui comunicat citat de Agerpres. ECONOMICA.NET a scris pe 13 decembrie despre acest subiect.
Economica.net - mar, 17 dec. 2019, 13:42
Petrom preia un perimetru de petrol şi gaze din partea bulgară a Mării Negre, de la OMV

„OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, vizează preluarea participaţiei deţinute de OMV Offshore Bulgaria GmbH în perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria, prin achiziţia părţilor sociale de la OMV Exploration & Production GmbH. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea anumitor condiţii suspensive şi se estimează că aceasta va avea loc până la mijlocul lui 2020”, se menţionează în comunicat.

OMV Offshore Bulgaria GmbH deţine în prezent o participaţie de 30% în perimetrul de explorare marină de mare adâncime Han Asparuh, aflat în vestul Mării Negre, în cadrul unui joint venture condus de Total, în calitate de operator.

Prima sondă de explorare, Polshkov-1, a fost forată de acest joint venture în 2016. A urmat forajul altor două sonde de explorare în 2017 (Rubin 1) şi 2018 (Melnik 1). Se vor efectua studii geologice şi geofizice cu scopul de a identifica noi ţinte pentru forajul de explorare.

„Această achiziţie este în linie cu strategia noastră de a ne extinde prezenţa regională şi este una naturală, dacă avem în vedere portofoliul nostru din Marea Neagră. Avem un istoric de peste 40 de ani în apele de mică adâncime din Marea Neagră şi, începând din 2008, explorăm, alături de ExxonMobil, şi potenţialul din apele de mare adâncime”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom este deja prezent în Bulgaria, prin activităţile de distribuţie carburanţi sub brandul OMV.

În 2012, guvernul Bulgariei a acordat licenţa pentru perimetrul de explorare Han Asparuh aflat în vestul Mării Negre unui consorţiu format din OMV (30%), Total (40%) şi Repsol (30%). Perimetrul este poziţionat în apropierea perimetrului Neptun Deep din România şi are o suprafaţă de 14.220 km pătraţi şi ape cu o adâncime de peste 2.000 de metri.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2018, a reprezentat circa 17% din producţia grupului în România. Producţia de ţiţei şi gaze provenită din Marea Neagră în 2018 este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an şi pentru a face plinul la 3,5 milioane de autoturisme. Producţia provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruş (descoperit în 1999) şi Delta (descoperit în 2007).

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...