Petrom: Profit de 2,892 mld. lei pe nouă luni, în scădere cu 1%. Cere fiscalitate favorabilă
Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) scădeau cu aproape 2%, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după prima jumătate de oră de tranzacţii.
Oficialii celei mai profitabile companii româneşti din toate timpurile avertizează, însă, voalat, că recordurile de profit şi investiţiile de care acestea depind ar mai putea avea de suferit fără o fiscalitate stimulativă.
În plus, anul viitor vor începe negocierile pentru noile redevenţe datorate statului român pentru exploatarea resurselor sale naturale. În raportul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se face aluzie şi la negocierile respective, în contextul cererilor de majorare a redevenţelor de către unele cercuri politice.
„Avem în plan implementarea programului nostru investiţional pentru anii următori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor„, a declarat directorul general al OMV Petrom (SNP) Mariana Gheorghe.
„În cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operaţional al Petrom s-a situat aproximativ la acelaşi nivel cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, fiind susţinut, în principal, de efectul favorabil al aprecierii dolarului faţă de leu“, se spune în raportul SNP.
Nivelul ridicat al preţului ţiţeiului „a continuat să influenţeze pozitiv performanţa segmentului E&P (explorare şi producţie – n.r.), dar a afectat volumele de vânzări şi marjele în activitatea de marketing“, se mai spune în raport.
„Ne-am concentrat investiţiile în segmentul E&P, în vederea stabilizării producţiei de hidrocarburi, şi am continuat eforturile noastre de explorare în perimetrul de mare adâncime al Mării Negre, pregătindu-ne pentru achiziţia de noi studii seismice 3D. În concordanţă cu direcţiile noastre strategice, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi, care, începând din septembrie, este aprovizionată exclusiv cu gaze din producţia internă„, a mai spus Mariana Gheorghe.
Ea a menţionat că Petrom (simbol bursier SNP) va urmări noi oportunităţi de creştere în regiunea învecinată din Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil.
În primele nouă luni ale anului trecut, al recordului absolut de profit înregistrat verodată de o companie românească, Petrom (SNP) a consemnat un câştig net de 2,921 miliarde lei şi vânzări de 16,224 miliarde lei. Vânzările exclud accizele la produse petroliere.
Spre deosebire de anul trecut, în Trimestrul 3 / 2012, preţul ţiţeiului a fost „mai puţin favorabil, deoarece preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut cu 3%, comparativ cu Trimestrul 3 /11, ajungând la 109,26 USD / baril (o tonă de ţiţei are circa 7 barili). Preţul mediu realizat la ţiţei (înregistrat de către Petrom pe propria producţie, n.r.) a scăzut cu 3%, la 91,21 USD/baril, in linie cu evoluţia cotatiei ţiţeiului Ural“, se rarată în raportul SNP.
Deprecierea leului faţă de dolar „a compensat integral scăderea volumelor de
producţie şi creşterea costurilor de producţie nominale“. Pe de altă parte, cheltuielile în lei au crescut cu 5%, la 51,51 lei / bep (barili echivalent petrol, T3/11: 48,84 lei/bep), în special din cauza creşterii cheltuielilor cu personalul, ca urmare a renegocierii contractului colectiv de muncă, dar şi din cauza scăderii volumelor de
producţie“.