Petrom a obţinut un profit net atribuibil acţionarilor de 4,821 miliarde de lei, în 2013. Profitul net total a fost de 4,824 miliarde de lei.
La cursul mediu din 2013, Petrom a raporat un profit de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare profit anual făcut vreodată de o companie românească.
Profitul Petrom în 2013 a fost cu 22% mai mare faţă de cel raportat anul precedent.
Petrom a obţinut în 2012 un profit net de 3,946 miliarde de lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5% faţă de 2011.
2013 a fost primul an de creştere a producţiei de hidrocarburi din România după privatizare.
De asemenea, volumele vânzărilor cu amănuntul din România s-au stabilizat în 2013, pentru prima data după 2009. Totuşi, vânzările totale de 24,18 miliarde de lei (neaccizate) sunt în scăderecu 8% faţă de cifra raportată pentru 2012.
Profitul operaţional total (EBIT Grup) a fost de 5,958 miliarde de lei, cu 5% mai mare. Pe segmentul de explorare şi producţie, EBIT (profitul operaţional, înainte de plata dobânzilor şi a taxelor) a crescut cu 1% faţă de 2012, până la 5,529 miliarde de lei, fără a exclude „profitul între segmente”.
Costurile de productie exprimate in USD/bep au crescut cu 13%, ca efect al aprecierii RON fata de USD si al unor cheltuieli nerecurente.
Profitul operaţional pe segmentul de producţie de gaze şi energie a scăzut cu 69%, până la 112 milioane de lei, din cauza contracţiei consumului, potrivit raportului trimis de Petrom la BVB.
În schimb, profitul operaţional pe segmentul de rafinare şi vânzări de carburanţi a crescut de apropae 3 ori (+180%), până la 386 milioane de lei.
„În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scazut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solida, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la titei” a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom
„În activitatea operaţională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014. Din momentul privatizării, am asigurat dezvoltarea companiei noastre şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat” a mai spus Gheorghe.
Perspective
După investiţii de 5,3 miliarde lei în 2013, OMV Petrom se va concentra in continuare pe stabilizarea producţiei şi pe avansarea iniţiativelor de explorare onshore şi în Marea Neagră. De asemenea, va finaliza programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi.
Petrom estimează că pretul mediu al titeiului Brent „se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl, iar
diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic”.
Cererea de pe piata locala a gazelor si energiei electrice va fi „scazuta în continuare”.
Raportul Petrom aminteşte că vor fi patru majorari ale preturilor la gazele din productie interna în acest an, aplicabile sectoarelor casnic si non-casnic, potrivit calendarului oficial. Prima crestere „a fost deja implementată în ianuarie.
Oficialii Petrom mai amintesc şi faptul că „Legea energiei 123/2012 stipuleaza optiunea de amanare cu un an a liberalizarii preturilor la gaze pentru sectorul non-casnic”.
Compania nu se aşteaptă nici la o creştere de electricitate. Pe această piaţă „preţurile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica”.
De asemenea, „marjele de rafinare si volumele din marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse, a slabei revigorari economice din regiunea in care ne desfasuram activitatea si a masurilor fiscale din Romania, in special”.
„In ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, anticipam discutii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor si masurile de impozitare extraordinara introduse la inceputul anului 2013, care se vor aplica pana la sfarsitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare. Mai mult decat atat, in acest an suntem pregatiti sa continuam discutiile cu autoritatile romane pentru a obtine un cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil
investitiilor”, mai spune raportul OMV Petrom.
Petrom acuză „recentele modificari ale regimului fiscal”, care „au un efect direct asupra activitatilor Petrom. Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei. Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii”.