Petrom: Profitul a urcat cu 16% la şase luni, până la 2 miliarde de lei

08 08. 2012
petrom_33737500_63373100_43242600

Cu ocazia reviziei de la Petrobrazi, a fost adaptată capacitatea de distilare laproducţia de ţiţei a companiei.

„Oprirea rafinăriei Petrobrazi, pentru modernizarea unităţii de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului, va permite procesarea întregii producţii de ţiţei a Petrom precum şi îmbunătăţirea randamentului distilatelor medii şi reducerea consumului de energie”, a declarat  directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul financiar trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în această dimineaţă.

OMV Petrom a avut în primul semestru un profit net de 2,027 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, după ce în al doilea trimestru câştigul a scăzut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 mil. euro),  iar vânzările au urcat în primele şase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 mld.euro).

Rezultatul OMV Petrom (simbol bursier SNP)  „a fost afectat,  în principal, de oprirea planificată, de şase săptămâni, a rafinăriei şi de cheltuielile nerecurente, care au fost doar parţial compensate de marjele de rafinare mai bune şi de marjele comerciale uşor îmbunătăţite“, se spune în raportul ataşat.

„Scăderea preţului titeiului şi a cotaţiilor produselor pe perioada funcţionării rafinăriei au generat pierderi din deţinerea stocurilor în cuantum de 22 milioane de lei , determinand înregistrarea unei valori negative a profitului operaţional, de -198 milioane de lei lei“, mai spune raportul.

Profitul OMV Petrom (SNP) după ajustarea costurilor materiilor prime (Current Cost of Supplies), de 2,029 miliarde de lei,  s-a situat puţin sub estimările recente ale echipei de analişti români ai Erste Group Research. Estimările Erste prevedeau un profit de peste 2,1 miliarde de lei.

Compania îşi va concentra eforturile în continuare pe „segmentul de explorare şi producţie (a petrolului, n.r.). Acest lucru presupune continuarea programului nostru investiţional de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor”, a adăugat Mariana Gheorghe.


Ţiţeiul

Raportul Petrom acuză „mediul mai puţin favorabil al preţului la ţiţei, pretul mediu al ţiţeiului Ural ajungând la 106,71 USD / baril (bbl), cu 7% sub nivelul din T2/11. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 3%, la 92,50 USD/bbl, reflectând pierderile mai scăzute rezultate din efectul instrumentelor de acoperire a riscului“, potrivit raportului.

 

Gazele

În T2/12, „consumul estimat de gaze al României a scăzut cu 4% în comparaâie cu perioada similară a anului trecut, din cauza scăderii cererii sectorului industrial. Volumul vânzărilor consolidate de gaze ale Petrom a scăzut cu 7%, în special din cauza cererii mai reduse şi a cantităţilor mai mici de gaze disponibile pentru comercializare“, se spune în raport.

Termocentrala electrică pe gaze de la Brazi a început exploatarea comercială pe 1 august.

 

Rafinare

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de doar 43%, în T2 / 2012 faţă de 83% în T2 / 2011 , dar „marjele de rafinare s-au îmbunătăţit, pe ansamblu, datorită cotaţiilor mai mari ale produselor“, recunoaşte Petrom în raportul său. „Valoarea indicatorului marjei de rafinare a fost de 1,16 USD / bbl în T2/12, peste valoarea negativă de -1,39 USD/bbl din T2/11“.

Mai multe detalii tehnice în raportul ataşat.