Petrom s-a scumpit odată cu petrolul. Compania a câştigat 600 de milioane de euro la bursă într-o lună
Cotaţia bursieră a acţiunilor Petrom (simbol SNP) a urcat cu 21% în mai puţin de o lună de zile, aducând un plus de 2,6 miliarde de lei (circa 600 de milioane de euro) capitalizării companiei. Aprecierea acţiunilor Petrom se suprapune aprecierii barilului de petrol de pe burse, care, de la sfârşitul lunii ianuarie şi până în prezent, a crescut cu peste 40%, de la 27 de dolari la 40 de dolari. Astfel, jumătate din aprecierea preţului petrolului s-a văzut în evoluţia de pe bursă a Petrom.
Potrivit BVB, în 13 februarie, acţiunea Petrom era cotată la 0,2150 lei, în prezent este cotată la 0,2600 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 14,78 de miliarde de lei. În ultimele zile, volumele tranzacţionate pe SNP au fost de ordinul milioanelor de acţiuni. Spre exemplu, luni şi marţi, s-au realizat schimburi de 10, respectiv 15 milioane de acţiuni.
Cu toată aprecierea de 20% din ultima lună, investitorii în acţiunile SNP sunt pe pierdere, în ultimul an. Astfel, în intervalul 9 martie 2015–9 martie 2016, acţiunea SNP a pierdut 28% din valoare.
Acţiunile Petrom nu sunt singurele care s-au apreciat considerabil în ultima lună. Şi Romgaz, cealaltă mare companie din domeniul extracţiilor de hidrocarburi listată pe BVB, a avut un avans de aproape 15%.
Petrom este cea mai mare companie din România listată la bursă. Are activităţi în segmentele Upstream, Downstream Oil şi Downstream Gas. Este deţinută de austriecii de la OMV.
În Upstream, OMV Petrom este cel mai mare producător de hidrocarburi din sud-estul Europei cu o producţie anuală de titei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep. Activitatea de Upstream constă în explorarea şi extracţia de ţiţei şi gaze naturale în Romania şi în Regiunea Caspică (Kazahstan).
În România, Petrom asigură aproape întreaga producţie de ţiţei şi aproximativ jumătate din producţia de gaze naturale a ţării. Petrom operează 239 de zăcăminte comerciale de ţiţei şi gaze în România şi deţine licenţe de dezvoltare şi producţie pentru patru zăcăminte (Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe) în Kazahstan.
În downstream, Petrom opereaza Petrobrazi, o rafinărie cu capacitatea de prelucrare de 4,5 mil. tone/an, procesând exclusiv ţiţei din producţia proprie din România. Petrom este cel mai important furnizor de pe piaţa carburanţilor din România, având o cotă totală de piaţă (vânzari comerciale şi cu amănuntul) de aproximativ 34% şi operând 544 de benzinării. Grupul operează alte 236 de benzinării în ţările învecinate, respectiv Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.
Petrolul Brent a coborât, în 30 ianuarie 2016, la minimele ultimilor 14 ani, fiind cotat la 27 de dolari pe baril, în scădere cu peste 70% faţă de 120 dolari pe baril, în vara lui 2014. De la începutul lunii februarie şi până în prezent, petrolul a recuperat 13 dolari în cotaţii, acum vânzându-se cu 40 de dolari.