Petrom sapă o nouă sondă în Marea Neagră, în încercarea de a găsi noi resurse de petrol
Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul “Executarea forajului sondei de explorare deschidere 1 Marina Nord din perimetrul de explorare-exploatare Istria XVIII al platformei continentale a Mării Negre”, titular OMV Petrom, zona de producţie X-Petromar, se arată într-o comunicare a instituţiei.
“Lucrările de forare a sondei 1 Marina Nord din cadrul Prospectul Marina Nord se vor executa în trimestrul III al anului 2017, utilizând platforma de foraj marin „Uranus”, capabilă să opereze în ape cu adâncimi de cca. 101,6 m, adâncimea maximă de forare fiind de 7.620 m”, se arată în documentaţia depusă de compania petrolieră.
Sonda va fi săpată în acelaşi bloc în care a mai fost forată una, acum trei ani, petroliştii mizând pe faptul că, dacă după acel prim foraj au găsit rezerve de hidrocarburi, vor găsi şi de această dată. În vara anului 2014, OMV Petrom anunţa forarea cu succes a sondei de explorare Marina 1, primele estimări rezultate din testele de producţie indicând o producţie potenţiala pe sondă de 1.500 – 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi.
Noua sondă, Marina Nord, va fi săpată la o distanţă de 1,75 km de sonda forată acum trei ani. “Structura Marina Nord este situată în partea centrală a perimetrului seismic 3D şi a fost identificată pe baza reflexiilor seismice de amplitudine mare, care de obicei sunt interpretate ca un indicator al prezenţei rocilor cu proprietăți bune de rezervor şi al prezenței gazelor. Prin săparea sondei 1 Marina in anul 2014, s-a deschis o noua perspectivă în extratacția hidrocarburilor. Această secvență sedimentară este constituită din nisipuri depuse într -un mediu deltaic la margine de self. Rezervoarele din Marina Nord si Marina s-au depus în același mediu depositional de ape marine puțin adânci, pe o rampă de transfer între două falii normale”, se arată în documentaţia depusă de companie petrolieră pentru noul foraj.
România a început explorarea platoului continental al Mării Negre a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. OMV Petrom derulează, împreună cu gigantul american ExxonMobil, cel mai mare proiect derulat vreodată în Marea Neagră, Neptun Deep, în care au fost deja investite 1,5 miliarde de dolari. Cele două companii estimează rezerve de până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze natural.