“Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: s-a decis retragerea din această țară”, scrie compania în raportul cu rezultatele financiare. Petrom nu a explicat în ce a constat aceastră retragere, daca a returnat statului georgian concesiunea sau a cedat-o unei alte companii.
Petrom a câștigat în vara anului 2020 licitația pentru un perimetru offshore în Georgia de 5.300 kmp, după ce a participat la o licitație organizată în acest sens de Guvernul de la Tbilisi. În același an a început negocierile cu autoritățile din această țară pentru acordul de împărțire a producției.
Un acord petrolier de tip “împărțire a producției”, ca cel din legislația georgiană, este diferit față de sistemul de redevență din România. În acel caz, statul și compania petrolieră își împart câștigurile obținute din vânzarea hidrocarburilor, în termenii conveniți, iar cheltuielile legate de explorare, până la momentul demarării producției sunt deductibile fiscal, totul pe baza unui program de explorare asumat de către investitor pe care trebuie să îl respecte.
„Ne continuăm planurile de a ne extinde activităţile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea în licenţa de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Este o continuare firească a experienţei noastre de peste 40 de ani în apele româneşti ale Mării Negre”, a declarat atunci Peter Zeilinger, senior-vicepresident la OMV, fost director pe segmentul upstream la Petrom.
Compania nu a început încă forajul în Georgia.
Petrom continuă dezvoltarea perimetrului din Bulgaria, unde a devenit și operator, după retragerea Total din proiect.