Petrom şi Romgaz, la discuţii cu marii consumatori de gaze, acum, la sediul Departamentului pentru Energie

Economica.net
04 04. 2014
gaze_26123100_07176300

La 13.30 a început întâlnirea între OMV Petrom Romgaz şi Amromco, pe de o parte, şi marii consumatori de gaze Interagro, ArcelorMittal şi Azomureş, pe de altă parte, menită să conducă la un compromis pe piaţa gazelor naturale. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, la întâlnire participă, alături de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi ANRE.

De la data de 1 aprilie, Guvernul a decis că tranzacţiile pe piaţa liberă, care reprezintă circa 55% din consumul de gaze naturale, să se facă la un preţ de referinţă minim de 72 de lei MWh, preţul de la 1 ianuarie 2013, pentru gazul din producţia internă. Guvernul a mai stabilit şi că preţul de pe piaţa liberă va fi luat în calcul pentru stabilirea şi calculul impozitului pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieţei de gaze, dat fiind că anterior taxa se aplica luând în calul preţurile de pe piaţa reglementată, nu cele efectiv obţinute pe piaţa liberă.

Ulterior aprobării acestui act normativ, marii consumatori de gaze au înţeles că Petrom şi Romgaz, cele două companii care produc peste 95% din gazul românesc, ar trebui să vândă gaze la acest preţ şi au emis un comunicat de presă prin care au acuzat cele două companii că nu respectă legea, vânzând gazul la preţuri mai mari.
„Cei doi mari producători interni, profitând, cel mai probabil, de poziţia dominantă pe care o au pe piaţa gazelor naturale, nu aplică OUG 13/2014 şi, în consecinţă, ignoră preţul de referinţă de 72 lei/MWh pentru consumatorii eligibili, «negocierile» rezumându-se la preţul reglementat, din calendar, de 89 lei/MWh! Opinia noastră este că asistăm la un abuz de poziţia dominantă pe piaţa gazelor naturale!” se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Romani, care reprezintă interesele marilor consumatori.

Ştirea se actualizează