Petrom va face investiţii de un miliard de euro în 2012

Economica.net
18 03. 2012
petrom_33737500

Despre planurile investiţionale ale Petrom, despre viitoarele acţiuni privind Blocul Neptun, dar şi despre cotaţiile internaţionale ale petrolului şi gazelor naturale a vorbit directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-un interviu acordat AGERPRES.

AGERPRES: Petrom a anunţat pentru acest an investiţii semnificative. La cât se vor cifra acestea şi care vor fi sectoarele prioritare spre care se vor îndrepta banii?

Mariana Gheorghe: Noi suntem într-o afacere care are ca natură intrinsecă un volum mare de investiţii. Cu alte cuvinte, de foarte multe ori investim în lucruri în care, în alte industrii, nu ar fi investiţi. Investiţie înseamnă creştere de capacitate, creştere de volum. Noi trebuie să investim ca să menţinem volumul de produse, ceea de foarte multe ori este contraintuitiv. În ultimii şapte ani am investit 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, pentru a ne atinge obiectivele strategice care au fost determinate de situaţia companiei, de condiţia acesteia la momentul privatizării, dar şi de oportunităţile de piaţă. Acest peste un miliard euro s-a dirijat către cele trei divizii ale noastre şi acelaşi lucru va continua şi în viitor. În trecut, 60-70% din investiţii au fost realizate în explorare şi producţie de petrol şi gaze, 15-20% în rafinare şi marketing şi diferenţa a fost în gaz şi electricitate. Asta înseamnă că ne-am concentrat pe ceea ce este corp-business-ul nostru, explorare şi producţie de petrol şi gaze, şi apoi ne-am uitat în midstream şi downstream, astfel încât să creştem valoarea acestor produse primare, petrolul şi gazele, pe pieţe care sunt adiacente, cum ar fi rafinarea şi marketingul, pentru ţiţei, şi electricitatea pentru gaze.

Ce facem în 2012? Ne propunem un nivel similar de investiţii, în jur de un miliard euro, care este însă subiect de aprobare în Adunarea Generală din luna aprilie, iar direcţiile de utilizare a acestor bani sunt aceleaşi ca şi în trecut, acum crescând mai mult ponderea de la E&P, pentru că am redus cererea de investiţii pe partea de electricitate şi gaze, având în vedere că am terminat investiţiile în construcţia capacităţii de electricitate.

Pe E&P ce avem? Circa 70% din acest miliard de euro. Ne uităm la creşterea capacităţii de dezvoltare a produselor prin aşa numite proiecte de redezvoltare a câmpurilor, la activitatea de explorare, pentru că am avut un an foarte bun anul trecut şi continuăm să explorăm, atât onshore cât şi offshore, şi bineînţeles, la proiectele de eficientizare, care sunt proiecte de continuă atenţie pentru E&P. În cazul Rafinării, ne concentrăm asupra modernizării Petrobrazi, iar la Gaz &Power am terminat construcţia şi acum ne concentrăm asupra punerii în operare a centralei pe gaz de la Brazi.

Citeşte interviul integral pe site-ul AGERPRES.