Petrom va prezenta strategia pentru 2030. Va investi 10 miliarde de euro, unde se duc banii – surse

Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească va prezente peste trei săptămâni noua strategie cu orizont 2030. Pe lângă operațiunile existente, compania va merge din ce în ce mai mult pe “verde” și ar putea anunța anul 2050 ca fiind cel în care va fi neutră din punct de vedere al emisiilor, potrivit unor surse apropiate situației.
Mihai Nicuţ - lun, 15 nov. 2021, 14:14
Petrom va prezenta strategia pentru 2030. Va investi 10 miliarde de euro, unde se duc banii – surse

“OMV Petrom anunță că, pe 7 decembrie 2021, va publica și prezenta Strategia 2030 a companiei. Noua strategie reflectă planurile de creștere ale companiei precum și angajamentul acesteia privind tranziția energetică în contextul schimbarilor climatice”.

Anunțul a fost trimis de companiei Bursei de Valori București în această dimineață

Despre o nouă strategie a Petrom, cel mai mare prodicător de petrol și gaze din Europa, controlat de grupul austriac OMV, dar în care statul român și-a păstrat o deținere minoritară, se vorbește de câteva luni în piața de energie. Am reușit să aflăm, de la surse apropate situației, câteva repere ale noi strategii.

Strategia presupune investiții de circa 10 miliarde de euro, până în 2030, majoritatea covârșitoare a banilor fiind alocați pentru proiecte din România. Ar fi o premieră, spun sursele noastre– niciodată o companie nu ar fi anunțat un plan de investiții atât de consistent în România într-o perioada de timp similară.

Petrom își va asuma, prin strategie, ca obiectiv, atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor la orizontul anului 2050.

Un sfert din investițiile care vor fi asumate prin strategie, deci circa 2,5 miliarde de euro, vor fi alocate pentru proiecte de energie complet verde. Este vorba despre generare de energie electrică din surse regenerabile, producție de biocombustibil sustenabil de generația a doua și instalație de captare și stocare a carbonului – de altfel compania a anunțat deja un astfel de proiect pilot la rafinăria Petrobrazi. De asemenea, va fi extinsă semnificativ rețeaua de puncte de încărcare a mașinilor electrice.

Dincolo de proiectele noi, compania va aloca un buget de circa 500 de milioane de euro pe an pentru operarea și dezvoltarea activelor deja existente.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârșitul lunii iunie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...