Petromidia a fost în 2020 cea mai eficientă rafinărie din grupul KazMunayGas
Rafinăria Petromidia a reușit să facă față unui an 2020 complicat de efectele pandemiei de coronavirus (scăderi de prețuri, scădere de consum, criză de supracapacitate) în condițiile în care a avut loc revizia programată a instalațiilor. Ca atare, potrivit datelor KazMunayGas, în 2020 rafinăria a avut o rată de utilizare de doar 81% – doar 4,9 milioane de tone de materii prime procesate, mult sub cele 6,3 milioane de tone din 2019, când a fost înregistrat un nivel istoric.
KazMunayGas deține patru rafinării mari, trei în Kazahstan și una în România.
În anul 2020, rafinăria românească a reușit o performanță care o plasează în fața celor din Kazahstan – Atyrau (capacitate de rafinare de 5,5 milioane de tone pe an), Pavlodar (6 milioane de tone), și Shymkent (6 milioane de tone). Este vorba despre ceea ce industria numește “refining depth”, care înseamnă de fapt procentul de produse petroliere rafinate obținut din cantitatea de petrol procesată.
Citește și:
Rompetrol a produs în 2020 o cantitate-record de bitum, la Vega. Piața e asaltată de importuri, se comandă bitum ieftin, dar mai prost
La Petromidia acest indicator, care în română s-ar traduce printr-un randament de rafinare, a fost de 95% în 2020, superior celorlalte rafinării din Kazahstan: 77% la Atyrau, 87% la Pavlodar și 90% la Shymkent. Cu alte cuvinte rafinăria românească este cea mai eficientă în termeni de produse rafinate obținute din cantitatea de petrol procesată.
Randament mare pe produse scumpe
Ca o consecință, Petromidia are și cel mai mare randament în ceea ce privește obținerea produselor albe, raportat la toate celelalte rafinării ale grupului. Produsele albe sunt cele mai “curate” și mai scumpe produse petroliere care se obțin din rafinarea petrolului: kerosen, benzine și motorine.
Potrivit datelor KazMunayGas pentru 2020, randamentul produselor albe a fost, la Petromidia, de 86%. La Atyrau a fost de 59%, la Pavlodar de 69%, iar la Shymkent de 82%. De altfel, conform unui raport de la jumătatea deceniului trecut al Wood MacKenzie, din punctul de vedere al randamentului produselor albe, rafinăria Petromidia era pe primul loc în zona noastră și pe locul 9 între toate cele 250 de rafinării din Europa.
Citește și:
26 de benzinării noi Rompetrol și Mol pe autostrăzile A1 și A2. CNAIR a semnat contractele de concesiune
Potrivit datelor companiei, peste 450 milioane de dolari au fost investiți pentru a atinge gradul actual de complexitate al rafinăriei și pentru a asigura respectarea în totalitate a cerințelor de mediu ale Uniunii Europene. Petromidia rafinează în general țiței cu mult sulf și produce exclusiv carburanți euro 5.
Rompetrol Rafinare, cea mai importantă companie din Grupul Rompetrol – KMG International, care operează rafinăriile Petromidia și Vega a încheiat anul 2020 cu o pierdere de 220 de milioane de dolari, în creștere accentuată față de pierderea din 2019, ca urmare a efectelor pandemiei.