Petromidia doboară recordul istoric la producţie şi duce, pentru prima dată, Rompetrol Rafinare pe profit

Rafinăria Petromidia a ajunsă să proceseze 15.000 de tone de materie primă pe zi şi a adus Rompetrol Rafinare(Petromidia şi Vega Ploieşti) pe profit, pentru prima dată. Rezultatul Petromidia a urcat şi vânzările din benzinării ale KMG International
Economica.net - vin, 14 aug. 2015, 09:34
Petromidia doboară recordul istoric la producţie şi duce, pentru prima dată, Rompetrol Rafinare pe profit

Rafinăria Petromidia , deţinută de KMG International, fostul Grup Rompetrol, a rafinat 2,67 milioane tone de materii prime, în Semestrul 1 al acestui an, mai mult cu 11% faţă de anul trecut, un record absolut de la punerea în funcţiune a unităţii, în 1979. Rompetrol Rafinare, ce conţine Petromidia şi Vega Ploieşti, a rafinat 2,9 milioane de tone de materii prime, potrivit raportului semestrial remis Bursei.

În urma creşterii cantităţilor de materii prime prelucrate, vânzările de carburanţi au consemnat creşteri atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În S1 2015, compania a vândut 821 mii tone pe piaţa internă (mai mari cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut) şi 1,1 milioane tone pe principalele pieţe externe în care se află subsidiarele KMG International, precum şi în ţările din jurul Mării Negre (mai mult cu 11% comparativ cu S1 2014).

Rezultatele operaţionale în creştere au adus  Rompetrol Rafinare(Petromidia şi Vega Ploieşti ) pe profit, în S1 2015, o premieră în istoria modernă a companiei. Rompetrol Rafinare, simbol bursier RRC, a înregistrat un profit de 18 milioane de dolari, la o cifră de afaceri de circa 2 miliarde de dolari.

Performanţele au fost realizate în urma investiţiilor proprietarului KMG International  pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia – peste 5 milioane tone anual, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale.

În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creştere cu peste 7% faţă de media atinsă în 2014 – 13.800 de tone/zi.

La pornirea sa, în 1979, Petromidia procesa 1,2 milioane de tone de materii prime anual. Recordul de producţie din perioada comunistă este atins în 1988: 3,7 milioane de tone anual.

După 1989, Petromidia a avut o istorie sinuoasă. A marcat două privatizari eşuate şi a fost chiar propusă pentru lichidare de către Guvernul Radu Vasile, în 1998, pentru  datorii uriaşe la stat.

În 1999, Petromidia procesa 870.000 tone de materie primă.  În 2000 – 1,15 milioane de tone. În 2001, este cumpărată de omul de afaceri Dinu Patriciu, care investeşte zeci de milioane de dolari în modernizare şi extindere de capacitate. Drept urmare, creşte şi capacitatea de rafinare. În 2006, cantitatea de materie procesată ajunge la 3,7 milioane de tone. Un an mai târziu, Patriciu vinde Petromidia, şi tot grupul Rompetrol, către KazMunaiGaz. Opt ani mai târziu, rafinăria trece de 5 milioane de tone de materie primă procesată anual.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din ţară, cu o capacitate ce reprezintă 43% din cea a României, iar acum lucrează la turaţie maximă.

Grupul Rompetrol este deţinut, din 2007, de kazahii de la KazMunaiGaz. Din acest an, se numeşte KMG International.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...