Rezultate bune pentru Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, la nouă luni: 161 de milioane de dolari profit net, rafinăria a mers la capacitate maximă în ultimul trimestru
Petromidia. Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotațiilor de piață mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut, arată compania într-un comunicat remis Bursei de Valori București.
Creșterile sunt mari față de primele nouă luni de anul trecut: atunci afacerile au fost de doar 3,27 miliarde de dolari, iar indicatorul EBITDA de nici 87 de milioane.
Profitul net al companiei a fost, după nouă luni ale anului, de 161 de milioane de dolari, în condițiile în care peste 102 milioane au fost realizate în al treilea trimestru. Anul trecut la nouă luni, compania era pe pierdere – minus 58 de milioane de dolari.
„Rompetrol Rafinare continuă să reprezinte un factor de stabilitate în industrie, la nivel local și regional. Perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes și în graficul propus și cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producția și vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din țară și ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaționale și maximizarea performanțelor, în condiții de siguranță și protecție a mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.
Petromidia a mers la maximum în ultimul trimestru
Segmentul de rafinare, cel mai important, și-a crecut cu aproape 60% cifra de afaceri brută, la 4,16 miliarde de dolari, cu un profit net de aproape un sfert de miliard de dolari (235 de milioane). În primele nouă luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime (3,3 milioane în primele nouă luni din 2021), obținând o producție de aproximativ 1 milion de tone de benzină și 1,97 milioane de tone de carburanți diesel și Jet A1. Practic, rafinăria a mers la maximum în ultimul trimestru. Cităm din comunicat:
Astfel, în primele nouă luni ale anului, a fost înregistrat un randament al produselor albe de 85,68%wt și un indice al intensității energetice de 97,61%.
În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unicul furnizor intern de bitum pentru piața din România și singurul producător național de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 267,7 mii de tone, în creștere cu aproximativ 20% față de primele 9 luni din 2021.
De asemenea, gradul de utilizare a capacității de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% și un consum energetic de 2,32 GJ/t.
Rafinăria din Ploiești se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile finite/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată”.
Citește și:
Kazahstanul, prima sursă de petrol a României, încearcă să transporte cât mai mult petrol spre Occident ocolind Rusia
Pe segmentul de distribuție al carburanților, cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 2,93 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anulu, de la 2,3 miliarde, acum nouă luni.
Profitul operațional (EBITDA) a consemnat o valoare de 41,4 de milioane de dolari în ianuarie – septembrie 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 1,7 milioane de dolari.
Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,7 milioane de tone, în scădere la vânzările en-gros, dar cu o creștere de 3% pe segmentul de retail.
La sfârșitul lunii septembrie 2022, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.235 de puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi), în creștere cu 56 de unități față de numărul consemnat la finele lunii septembrie 2021.
Rompetrol Rafinare Constanța este controlată de grupul Rompetrol (KMG International), deținut de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunaygas.
Citește și: