Philip Lane: Modelul de inteligenţă artificială al BCE arată că inflaţia ar putea scădea mai rapid decât se estima
Lane a prezentat un dispozitiv care arată că estimările AI indică până în iunie un nivel al inflaţiei mai scăzut decât proiecţiile macroeconomice oficiale ale BCE şi aproape de ţinta de 2%, deşi există o gamă largă de rezultate posibile.
În trimestrul doi din 2024, BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 2,7%, mai ridicată decât cea previzionată de economiştii intervievaţi de Reuters, de 2,3%, şi de cea generată de AI.
Investitorii care estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puţin cinci ori în acest an, iar prima mutare va fi decisă în aprilie, s-ar putea simţi încurajaţi de aceste previziuni noi generate de calculator.
Dar Lane susţine că „distribuirea pe scară largă” a rezultatelor posibile implicate de modelul de inteligenţa artificială trebuie să se facă în mod prudent. Modelul a precizat:
„Există multe posibilităţi aici, aştept datele pentru a oferi noi previziuni, deoarece nu aţi vrea să mizaţi totul pe acest centru de distribuţie”.
Modelul la care se referă Lane a fost dezvoltat de economiştii BCE Michele Lenza, Ines Moutachaker şi Joan Paredes, care l-au prezentat anul trecut.
De asemenea, Lane a declarat că perturbările transporturilor maritime înregistrate la Marea Roşie nu au avut până acum un impact semnificativ asupra proiecţiilor privind inflaţia din Europa.
Datele preliminare publicate joi de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie, şi în linie cu estimările.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.