„Ascensiunea tehnologiei a pus mai mult sau mai puţin pe picior de egalitate economiile din întreaga lume. Toate ţările sunt astăzi pe linia de start a cursei în era digitală, iar tehnologia poate facilita convergenţa. România trebuie să profite la maximum de această oportunitate şi are potenţialul şi avantajele să o facă”, a afirmat Rogge marţi, la Bucureşti, în deschiderea Microsoft Summit, conferinţă anuală dedicată mediului de afaceri.
El a subliniat că datorită tehnologiei cloud, orice startup are acum acces la un supercomputer.
„Anul trecut, startup-urile din România au obţinut finanţări de 11 milioane de euro, iar valoarea exit-urilor a fost de 72 de milioane de euro. Asta ne spune că în sală s-ar putea afla următorul Uber sau următorul AirBnb. România este în top 10 ca profesionişti calificaţi în IT, un avantaj uriaş, iar acest sector care angajează astăzi 150.000 de oameni va ajunge să îşi dubleze contribuţia la PIB până în 2025. România are cele mai multe medalii olimpice la matematică dintre toate ţările europene. Talentul este aici şi trebuie să îl valorificăm”, a arătat Rogge.
Vicepreşedintele Microsoft a precizat că UE estimează că, până în anul 2025, 85% din job-uri vor necesita o formă de competenţe digitale. „Asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să devină programator, dar va fi nevoie de un anumit nivel de cultură şi competenţă digitală”.
„România are printre cele mai solide fundaţii în ceea ce priveşte forţa de muncă, tinerii, şi este timpul să facă următorul pas spre transformarea digitală a economiei. Puteţi avea companii care devin lideri globali”, a conchis oficialul Microsoft.