Philips Electronics concediază 2.200 de oameni la nivel global. Ce se întâmplă în România

12 09. 2012
philips_healthcare_office_53076600

Momente grele pentru CEO-ul Philips Electronics, unul dintre cei mai mari producători de electrice şi electrocasnice la nivel global.  Frans van Houten a anunţat că va trebui să concedieze 2.200 de salariaţi din întreaga lume pentru a putea reduce costurile mult prea mari în raport cu veniturile în scădere ale companiei, potrivit The Wall Street Journal.  

Reduceri de costuri

Producătorul olandez vrea pentru următorii doi ani să-şi reducă costurile cu 1,1 miliarde de euro, iar posturile pe care le va elibera îi vor permite diminuarea costurilor fixe cu aproximativ 300 de milioane de euro. Philips este la a doua rundă de concedieri, după ce anul trecut a anunţat că va renunţa la 4.500 dintre angajaţi, ca parte dintr-un plan ce urma să aducă economii de 800 de milioane de dolari. De altfel, targetul pentru 2013 a lui Houten este de a înregistra creşteri de 4-6% ale vânzărilor (în termeni comparabili), o EBITDA de 10-12% la nivel de grup, faţă de 7,4% în 2011 şi un ROI (return on investment) de 12-14%.”Continuăm să ne concentrăm pe îmbunătăţirea performanţei companiei noastre şi înregistrăm progrese remarcabile. Măsurile de reducere a costurilor ne vor ajuta să devenim o companie inovatoare mult mai rapidă în servirea efectivă a consumatorilor noştri din întreaga lume. Economiile vor implica reduceri de personal, lucru regretabil. În acelaşi timp, vom continua să investim în inovaţie şi în măsurile de valoare adăugată pentru consumatorii noştri din pieţele locale, lucru care ne va ajuta să fim mai competitivi”, a declarant Frans van Houten, CEO Philips.   

Ce se întâmplă în România

Întrebaţi de ECONOMICA.NET despre situaţia din România, oficialii Philips România au confirmat dorinţa grupului de a reduce din personal, fără a oferi însă detalii despre cum va fi afectat business-ul local de această măsură.  „Printre noutătile comunicate,  Frans van Houten, Philips Chief Executive Officer, a vorbit despre progresele făcute în cadrul programului de concentrare pe susţinerea inovaţiilor , despre îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi atingerea obiectivelor Philips pentru anul 2013. Compania a descoperit oportunităţi în sectoarele  Healthcare și Lighting, printre altele, prin care să reducă ineficienţa și complexitatea procesului.  Aceste oportunităţi suplimentare de economisire vor creşte volumul economiilor făcute la nivelul întregului program şi vor influența  aproximativ 2,200 de poziţii la nivel global”, au declarat reprezentanţii Philips România. 

Pierderi în creştere

Dintre cei aproximativ 122.000 de angajaţi ai Philips Electronics, doar 85 lucrau anul trecut, potrivit datelor oferite de Ministerul de Finanţe, în România. Numărul salariaţilor din ţara noastră a rămas astfel constant comparativ cu 2010, chiar dacă Houten a anunţat şi în 2011 o rundă de concedieri, iar business-ul din România a avut mult de suferit. Din datele Ministerului de Finanţe, Philips România a raportat în 2011 pierderi de peste 9,64 milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. Raportat la cifra de afaceri, pierderile companiei au ajuns la 4%, faţă de faţă de 1,9% cu un an în urmă. 

Philips România merge pe pierdere din 2009, când a raportat un minus de 5,1 milioane de lei. În 2008 profitul producătorului era de 10,3 milioane de lei.