Piața imobiliară, cu un stoc de 4 milioane mp de birouri în 2020, continuă să-i aştepte pe investitorii germani

Olandezul Gijs Klomp, șeful diviziei de investiții a CBRE, a spus la o conferinţă despre piaţa imobiliară în 2020 că fonduri instituţionale germane, absente până acum de pe piaţa românească, caută oportunităţi în România, în special în Bucureşti, datorită ofertei majoritare, dar şi a faptului că primul oraş luat în calcul, în general, de investitori, e capitala.
Economica.net - mie, 05 feb. 2020, 19:30
Piața imobiliară, cu un stoc de 4 milioane mp de birouri în 2020, continuă să-i aştepte pe investitorii germani

„Sunt investitori din țările vorbitoare de germană în țară și caută în special birouri. Nu prea sunt interesați de piața de retail. Principalul oraș pe care-l caută e Bucureștiul, dar e greu de spus dacă vor finaliza vreo tranzacție anul acesta, în condițiile în care o tranzacție durează cel puțin nouă luni”, explică Gijs Klomp.

Cum economia României continuă să funcționeze, iar piața imobiliară a avut, anul trecut, o lichiditate de un miliard de euro (valoarea tranzacțiilor) aceasta a devenit cât de cât atrăgătoare, dar e încă privită cu suspiciune de marii investitori, care caută țări mai sigure și mai stabile, atât politic, cât și economic.

De aceea, yieldul e de crirca 7%, cu șanse de a se comprima până la 6,5% anul acesta, mult mai mare decât în multe țări din regiune.

„Trebuie să fim mai ieftini decât mulți dintre vecinii noștri pentru că gradul de risc asociat cu România e mai mare decât al lor. De aceea avem acum un randament de 7% la tranzacții, în vreme ce Ungaria, de exemplu, are doar 5,2%”, susține Klomp.

Din acest motiv, circa 59% dintre investitori sunt autohtoni, dar nu fonduri de investiții, ci în general, indivizi bogați care fac achiziții sau își diversifică investițiile din țară.

Iar cel mai căutat sector al pieței e cel al birourilor, inclusiv de investitorii români, dar și piața rezidențială se ridică, iar portofoliile investitorilor cresc, iar conform CBRE, rezidențialul in regiune reprezenta 5% acum trei ani, iar acum a ajuns o treime.

De altfel, potrivit oficialilor CBRE, România ar trebui să decoleze anul acesta, pentru că sunt mulți investitori care caută oportunități în țară. Potrivit lui Gijs Klomp, sunt și câțiva investitori instituționali care încearcă să intre/reintre în România.

Conform analiștilor CBRE, în acest an, se vor livra circa 700.000 mp de birouri, ceea ce ar duce stocul total din România la circa patru milioane mp.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Chery a debutat pe piața din România. Primele modele – TIGGO7 și TIGGO8
Marca Chery a debutat pe piața din România. Primele modele – TIGGO7 și TIGGO8
Așa cum a anunțat deja Economica.net, marca Chery și-a făcut debutul pe piața din România cu două SUV-uri, importul brandului chinez fiind realizat prin compania Auto Italia, aceeași care......
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, renunță la 20% din salariul său și le cere directorilor companiilor din subordine să facă la fel
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, renunță la 20% din salariul său și le cere directorilor companiilor din subordine să ...
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a virat 20% din salariul său statului român şi le cere directorilor companiilor din subordinea ...
Studenții pasionați de tehnologie pot participa la un program global de pregătire în China. Încep înscrierile pentru programul Seeds for the Future 2025 organizat de Huawei
Studenții pasionați de tehnologie pot participa la un program global de pregătire în China. Încep înscrierile pentru ...
Huawei România anunță începerea oficială a înscrierilor pentru noua ediție a programului Seeds for the Future.
BNR explică de ce a comandat sondajul privind starea de avuție a populației. „În urma acestei anchete sociologice se va obţine o mai bună cunoaştere a avuţiei populaţiei pentru optimizarea direcţionării ajutoarelor sociale”
BNR explică de ce a comandat sondajul privind starea de avuție a populației. „În urma acestei anchete sociologice ...
Elaborarea statisticilor privind distribuţia avuţiei gospodăriilor populaţiei de către Banca Naţională a României ...