Deşi vânzările de vin se vor redresa probabil după atenuarea restricţiilor, criza ar putea aduce schimbări ireversibile ale acestui sector.
Producătorii europeni, în special cei din Franţa, Italia şi Spania, au cerut ajutor de urgenţă, iar producătorii de vin din Franţa sunt afectaţi, atât de restricţii, cât şi de tarifele vamale suplimentare de 25% impuse de SUA.
„În Europa, închiderea acestui important canal de distribuţie ar putea duce la o reducere de 35% a volumului şi la o reducere de aproape 50% a vânzărilor”, a apreciat directorul general al OIV, Pau Roca.
Acesta a explicat că distribuţia s-a mutat spre retaileri şi spre achiziţiile online, dar consumul general şi preţurile ar urma să scadă, afectând profitabilitatea producătorilor de vin.
În condiţiile în care anul trecut profiturile de pe urma vinului au atins un nivel record pe plan global, declinului sectorului este comparabil cu cel înregistrat la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, a adăugat şeful OIV.
Cele mai afectate vor fi ţările mediteraneene deoarece ele depind puternic de baruri, restaurante şi terase şi, chiar dacă se ridică restricţiile, turismul rămâne la un nivel limitat.
Ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, declara joi că producătorii de vin din Franţa „sunt în genunchi” şi a cerut mai mult ajutor de la UE. Cele mai mari pieţe din lume, Europa şi SUA, şi-ar putea reduce importurile, a apreciat oficialul francez.