Piaţa aplicaţiilor mobile va creşte cu 62% în acest an – studiu
Consumatorii vor petrece în medie câte două ore pe zi utilizând aplicaţii mobile, dublu faţă de 2010, în contextul diversităţii fără precedent, cu câte 700.000 de aplicaţii în oferta magazinelor Apple şi Google, notează Wall Street Journal (WSJ).
Piaţa a ajuns la maturitate din anumite puncte de vedere: tacticile dubioase întâlnite acum câţiva ani, precum înşelătoriile puse la cale de unii dezvoltatori pentru a atrage cât mai multe descărcări, au fost în mare parte înlăturate odată ce companiile care operează magazinele de aplicaţii au luat măsuri pentru a preveni astfel de incidente.
Dezvoltatorii de software acţionează mai metodic în privinţa marketingului şi au început să se concentreze pe aplicaţiile care au cel mai mult succes la public. Fiecare aplicaţie de succes, precum Instagram, lasă în urmă zeci de mii de încercări nereuşite.
În timp ce anumite segmente se apropie de maturitate, bătălia pe piaţa aplicaţiilor se mută pe noi fronturi – noi categorii de produse sau noi dispozitive.
„Industria aplicaţiilor aminteşte de industria auto la începutul secolului trecut. Vezi cum se răspândesc drumurile şi ştii că va fi ceva mare. Dar este încă la început”, comentează pentru WSJ Simon Klahaf, director general al companiei de cercetare Flurry.
Pe o piaţă dominată de magazinele Apple şi Google şi-au făcut recent apariţia noi competitori – Microsoft, BlackBerry şi Amazon.com. Dezvoltatorii au început să ţintească China, Japonia şi Coreea de Sud, după câţiva ani de concentrare puternică pe piaţa SUA.
Aplicaţiile nu se mai adresează exclusiv smartphone-urilor şi tabletelor, migrând către televizoare şi către interconectarea cu PC-ul.