Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei, după trei ani de scădere

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut anul trecut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei, după ce în intervalul 2009-2011 a scăzut cu aproape 12%, de la 8,87 la 7,82 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 08:59
Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei, după trei ani de scădere

„Pe segmentul asigurărilor generale, subscrierile asigurătorilor s-au situat la 6,47 miliarde lei, înregistrându-se astfel un avans de 6,3% faţă de anul anterior. Asigurările de viaţă au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,8% mai mare faţă de cel raportat în 2011”, se arată într-un comunicat al CSA.

În portofoliul de asigurări generale, ponderea cea mai mare, respectiv de 79% din total, a fost deţinută de subscrierile pentru clasele de asigurări auto – CASCO şi RCA – şi de cele pentru asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale.

Poliţele facultative CASCO atins o pondere de aproape 30% din portofoliul total de asigurări generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, în scădere cu 3,72% faţă de 2011.

„Tendinţa de scădere a subscrierilor pe această clasă de asigurări a încetinit semnificativ comparativ cu cea înregistrată pentru perioada 2011/2010, când s-a situat la 18,79%. Pe zona asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale s-a consemnat o diminuare de peste 8%, aferentă unei valori a subscrierilor de aproape 1,1 miliarde de lei”, se spune în comunicatul CSA.

Pe clasa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), primele subscrise s-au situat la circa 2,1 miliarde de lei, în urcare cu 8,34%.

„Evoluţia pozitivă pe zona de subscrieri a fost însoţită de o tendinţă similară în privinţa ratei daunei brute pentru această clasă de asigurări, care s-a situat la 82,51% în 2012, comparativ cu 103,46% în 2011. Deşi scăderea ratei daunei brute este un semnal pozitiv, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor consideră că pentru menţinerea acestei tendinţe este foarte importantă corectitudinea şi prudenţialitatea estimărilor proprii ale fiecărui asigurător, în ceea ce priveşte daunele pentru RCA”, potrivit comunicatului.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, clasele cu ponderi semnificative în structura portofoliului au fost poliţele de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare (clasa AI), care au generat subscrieri de 1,1 miliarde de lei, nivel care l-a depăşit cu 3,49% pe cel înregistrat în 2011, alături de poliţele cu componentă investiţională (clasa AIII), cu un volum de subscrieri de 626,3 miliarde de lei, în urcare cu 2,21% faţă de anul precedent.

Potrivit CSA, asigurătorii au plătit despăgubiri de aproape 5,2 miliarde lei, cu 6,33% mai mult faţă de 2011.

În baza contractelor de asigurări generale, asigurătorii au achitat indemnizaţii de peste 4,4 miliarde de lei, creşterea faţă de 2011 fiind de 6,22%.

„Rata combinată pe segmentul asigurărilor generale – rata daunei şi rata cheltuielilor – s-a menţinut, şi în 2012, la un nivel de peste 100%, ceea ce arată că asigurătorii au înregistrat pierdere din activitatea de subscriere aferentă asigurărilor generale”, se menţionează în comunicatul CSA.

Sumele plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări aferente asigurărilor de viaţă s-au ridicat la aproape 732 milioane lei, înregistrând o creştere cu 7% faţă de 2011.

La finele anului precedent, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de asigurători s-a situat la peste 12,4 miliarde de lei, cu 5,47% mai mult faţă de 2011.

Din valoarea totală a rezervelor, cea aferentă asigurărilor generale s-a situat la aproape 7 miliarde lei.

Datele centralizate de CSA arată că brokerii au intermediat prime de aproape 3,6 miliarde lei în 2012, avansul faţă de anul precedent fiind de 15%.

„Raportat la totalul primelor subscrise de asigurători, de 8,27 miliarde lei, gradul de intermediere s-a situat la 43,34% în anul 2012. Pe segmentul asigurărilor generale, gradul de intermediere s-a apropiat de 54%, iar pe cel al asigurărilor de viaţă la 5,39%”, se mai spune în comunicatul CSA.

Anul trecut, veniturile brokerilor de asigurare obţinute din activitatea de intermediere a produselor de asigurări au totalizat 707,8 milioane lei, cifră în creştere cu 17% faţă de 2011.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...