Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 0,35% în primele 3 luni, la 2,17 miliarde lei

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 0,35% în primele trei luni, la 2,17 miliarde de lei, evoluţie susţinută de asigurările generale, care au avansat cu 0,55%, la 1,73 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au coborât cu 0,45%, la 431,9 milioane de lei, potrivit datelor CSA.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 07:50
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 0,35% în primele 3 luni, la 2,17 miliarde lei

„Pentru prima dată după anul 2009 piaţa locală de asigurări a înregistrat o uşoară creştere. Este vorba despre rezultatele pe care CSA le-a centralizat, după încheierea primului trimestru. Acestea arată că primele subscrise de asigurători au atins 2,17 miliarde lei, înregistrând o uşoară creştere, de 0,35%, faţă de perioada similară din 2011. Contrar tendinţelor înregistrate în ultimii trei ani, asigurările generale au fost cele care au susţinut această evoluţie pozitivă”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, la un eveniment de specialitate organizat la Sinaia.

Cu un total de 1,73 miliarde de lei, segmentul asigurărilor generale au înregistrat un avans de 0,55% faţă de primul trimestru din 2011.

„Aş vrea să precizez că, în urmă cu un an, rezultatele primului trimestru arătau o scădere de aproape 8% pentru asigurările generale, faţă de primul trimestru din 2010”, a spus Buzoianu.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, subscrierile au însumat 431,9 milioane lei, nivel în scădere cu 0,45% faţă de intervalul similar al anului trecut.

„La sfârşitul lunii martie 2011 asigurările de viaţă înregistrau un plus de 3,34% comparativ cu primul trimestru din 2010”, a spus şeful CSA.

Din punct de vedere al repartizării primelor subscrise pe regiuni de dezvoltare a României, cea mai însemnată pondere au deţinut-o Capitala şi judeţul Ilfov, cu 46,41% din totalul subscrierilor.

În structura segmentului de asigurări generale, ponderea semnificativă, de 61,82%, a revenit celor două clase de asigurări auto, CASCO – 26,2% şi RCA – 35,6%. Deasemenea, asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale (clasa VIII de asigurări generale) au o pondere de 15,01%.

Potrivit CSA, volumul de prime subscrise pentru asigurările facultative de locuinţe a scăzut cu 29,07%, în timp ce numărul contractelor în vigoare, la data de 31 martie, era mai mare decât cel înregistrat la aceeaşi dată din 2011.

La sfârşitul primului trimestru, erau în vigoare 4,061 milioane de poliţe facultative pentru locuinţe, faţă de 2,35 milioane de contracte la aceeaşi dată din 2011.

Segmentul obligatoriu al asigurărilor pentru locuinţe a înregistrat o scădere de peste 72% a subscrierilor, de la peste opt milioane de lei, la sfârşitul primului trimestru din 2011, la 2,2 milioane de lei, la finalul aceleiaşi perioade din 2012.

„Poliţele CASCO şi RCA au înregistrat scăderi comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Această evoluţie a fost cauzată de scăderi ale tarifelor pentru produsele respective, în timp ce numărul contractelor a rămas relativ acelaşi comparativ cu primul trimestru al anului 2011. Este de precizat faptul că, deşi la sfârşitul fiecărui an se vehiculează tot felul de păreri privind creşterea tarifului RCA, şi în primul trimestru al anului 2012 prima de asigurare medie la nivelul întregii pieţe a înregistrat o scădere cu 6%, faţă de perioada ianuarie-martie 2011. Reamintim însă faptul că prima medie la nivelul pieţei, calculată pentru anul 2011 a fost cu 26 % mai scazută faţă 2010”, a afirmar Buzoianu.

Potrivit reprezentantului CSA, scăderile de pe segmentul auto au avut ca principală cauză politicile comerciale, respectiv tarifele practicate de unele societăţi, care au afectat modul în care aceste societăţi şi-au achitat obligaţiile faţă de asiguraţi.

„În acest context, Consiliul CSA a decis demararea unor acţiuni la control la aceşti asigurători, pentru verificarea modului în care sunt instrumentate dosarele de daună. În urma controalelor au fost adoptate unele măsuri, care au vizat diminuarea numărului de reclamaţii. Din păcate, numărul reclamaţiilor pentru unele societăţi continuă să crească, ceea ce a determinat Consilul CSA ca, la ultima sedinţă, să decidă notificarea acestor societăţi. Dacă nici de această dată asigurătorii în cauză nu vor remedia situaţia, CSA va aplica măsuri, care vor putea merge până la suspendarea activităţii, potrivit legislaţiei”, a spus Buzoianu, fără să precizeze societăţile în cauză.

În perioada analizată, la CSA au fost înregistrate şi soluţionate 2.630 de petiţii, numărul acestora fiind în creştere cu 42,9% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Din punct de vedere al statului juridic al petenţilor, datele CSA arată că reclamaţiile transmise de persoanele fizice deţin o pondere de 86% din total.

Cele mai multe petiţii au fost înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii RCA, respectiv 1.825 de reclamaţii, ceea ce reprezintă 69,4% din total, iar poliţele CASCO – 16,3%.

„Aşa cum deja am anunţat, CSA a pus, recent, la dispoziţia consumatorilor de asigurări linia telefonică de tipul telverde – Dialog CSA. Prin intermediul acestui serviciu, asiguraţii beneficiază de asistenţă de specialitate în vederea formulării unei petiţii pentru soluţionarea pe cale amiabilă a oricăror probleme intervenite în relaţia cu societăţile de asigurare. Totodată, au fost aduse modificări la normele privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări. Ca element de noutate, în aceste norme s-a introdus obligativitatea asigurătorilor de a posta pe paginile proprii de internet situaţia reclamaţiilor înregistrate la adresa lor”, a mai spus Buzoianu.

Potrivit CSA, asigurătorii au plătit indemnizaţii (despăgubiri) pentru asigurări generale şi de viaţă în sumă de peste 1,2 miliarde de lei, nivel în creştere cu 0,24% comparativ cu intervalul similar din 2011.

Din valoarea totală a indemnizaţ, pentru contractele de asigurări generale s-au plătit peste un milliard de lei, iar pentru asigurările de viaţă 174,6 milioane de lei.

Potrivit cifrelor transmise de asigurători, pe segmentul asigurărilor generale cele mai mari sume au fost plătite pentru asigurările CASCO, RCA, asigurările pentru incendiu şi alte calamităţi naturale şi pentru asigurările de credite.

Cumulat, despăgubirile plătite pe aceste clase de asigurări reprezintă peste 95% din totalul indemnizaţiilor plătite pe segmentul asigurărilor generale în primul trimestru din acest an.

Despăgubirile pentru poliţele CASCO au scăzut cu 9,8%, la 481,8 milioane de lei, iar pe RCA cu 17,1%, la 471,6 milioane de lei.

În cazul poliţelor de incendii şi alte calamităţi naturale, despăgubirile au scăzut cu 57,8%, la 41,5 milioane de lei, în timp ce segmentul asigurărilor de credite indemnizaţiile au înregistrat un avans de 36,1%, la 41,9 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...