Piaţa auto din România, cea mai mare scădere din Europa în luna mai

Piaţa auto din România a înregistrat a înregistrat în luna mai cel mai semnificativ declin din Uniunea Europeană, în condiţiile în care luna trecută înmatriculările de autoturisme noi în UE au scăzut la cel mai redus nivel din 1993, a anunţat marţi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 09:57
Piaţa auto din România, cea mai mare scădere din Europa în luna mai

Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut, în mai, cu 47%, până la 4.107 unităţi, comparativ cu 7.745 unităţi consemnate în perioada similară din 2012.

În Uniunea Europeană, cererea pentru maşini noi a scăzut luna trecută cu 5,9%, ajungând la 1.042.742 unităţi. În termeni absoluţi, este cel mai scăzut nivel înregistrat în luna mai din 1993, când înmatriculările de autoturisme noi au fost sub un milion.

În cazul marilor pieţe auto din Europa, în luna mai înmatriculările au scăzut cu 2,6% în Spania, cu 8% în Italia, cu 9,9% în Germania şi cu 10,4% în Franţa, în timp ce în Marea Britanie s-a înregistrat un avans de 11%.

Datele din mai contrastează cu cele din aprilie, când înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au crescut cu 1,7%, punând capăt unei perioade de 18 luni de scădere consecutivă.

În primele cinci luni din 2013, înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut cu 20,9%, până la 20.582 unităţi, comparativ cu 26.017 unităţi consemnate în perioada similară din 2012. În Uniunea Europeană, cererea pentru maşini noi a scăzut în perioada ianuarie-mai 2013 cu 6,8%, la 5.070.840, de la 5.443.226 unităţi în primele cinci luni din 2012.

În cazul marilor pieţe auto din Europa, în luna mai înmatriculările au scăzut cu 5,8% în Spania, cu 11,3% în Italia, cu 8,8% în Germania şi cu 11,9% în Franţa, în timp ce în Marea Britanie s-a înregistrat un avans de 9,3%.

Statisticile ACEA vizează pieţele auto din 29 de state europene – 26 din UE (fără Malta) şi trei state EFTA – Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...