Piaţa auto din Rusia se va confrunta cu condiţii economice dificile în următorii doi ani – Ford-Sollers

În următorii doi ani, nu se vor înregistra semne de îmbunătăţire a pieţei auto din Rusia, afectată de încetinirea economiei şi de deprecierea rublei, a afirmat, într-un interviu acordat Reuters, Ted Cannis, directorul general al Ford Sollers, o societate mixtă înfiinţată de Ford şi producătorul auto rus Sollers, în 2011.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 08:57
Piaţa auto din Rusia se va confrunta cu condiţii economice dificile în următorii doi ani - Ford-Sollers

În Rusia, Ford Sollers are două fabrici, unde sunt produse modelele Kuga, Explorer, S-MAX, Galaxy, Transit, Tourneo Custom, Focus şi Mondeo.

‘Nu există semne ale unei îmbunătăţiri rapide în următorii doi ani. Pentru a îmbunătăţi afacerile în sectorul auto, avem nevoie de scăderea ratelor dobânzilor, de mai multă certitudine în privinţa climatului de afaceri şi al încrederii consumatorilor’, a declarat Cannis.

Anul trecut, se estima că piaţa auto din Rusia va deveni cea mai mare din Europa până în 2016, depăşind Germania, dar sancţiunile impuse de Occident împotriva sectorului energetic şi bancar al Rusiei au determinat firma LMC Automotive să estimeze un declin de 15,8% al pieţei ruse anul acesta.

În perioada ianuarie-august 2014, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB), s-au vândut în Rusia 1,58 milioane de autoturisme noi, în timp ce în Germania au fost livrate 2,02 milioane de vehicule. Vânzările Ford în Rusia au scăzut în august cu 57%, pe fondul problemelor economice, care au determinat consumatorii să amâne achiziţiile importante. Pentru a face faţă dificultăţilor de pe piaţa rusă, Ford va ajusta modelele livrate pe această piaţă, lansând anul acesta un mini SUV EcoSport şi anul viitor un hatchback Ford Fiesta.

Cannis a apreciat că producătorii auto cu o rată mai accentuată de localizare, cum ar fi alianţa Renault-Nissan (care controlează Avtovaz), sunt principalii câştigători în actualele condiţii din Rusia. Şi producătorii auto niponi beneficiază de deprecierea yenului, a adăugat şeful Ford-Sollers.

Guvernul rus a anunţat recent că va acorda în acest an subvenţii de zece miliarde de ruble (260 milioane de dolari) la achiziţionarea de autoturisme noi, dar Ted Cannis apreciază că este o măsură efemeră.

„În producţia auto avem nevoie de politici care să aibă efect cel puţin în următoarele 12 luni, iar pentru investiţii în industria auto avem nevoie de politici care să aibă efect trei-cinci ani, pentru a şti cum să ne organizăm afacerile şi ce să raportăm acţionarilor şi investitorilor’, a spus el.

În aprilie, compania ruso-americană Ford Sollers anunţa că va renunţa la aproximativ 950 de angajaţi de la cele două fabrici din Rusia, din cauza deprecierii rublei şi a situaţiei economice dificile, după sancţiunile impuse Rusiei în urma ocupării Crimeii.

Fabrica din apropiere de St. Petersburg va concedia aproximativ 700 de angajaţi şi va renunţa la un schimb, începând din luna iunie, a anunţat un purtător de cuvânt al Ford. Încă 250 de angajaţi cu contract temporar de muncă vor fi concediaţi la uzina Ford-Sollers din regiunea Tatarstan.

Alianţa Renault-Nissan va beneficia pe termen lung de pe urma crizei economice din Rusia deoarece deprecierea rublei subminează companiile auto rivale, care produc mai puţine componente pe plan local, a afirmat săptămâna trecută directorul general Carlos Ghosn.

Grupul franco-japonez, care are o treime din cota de piaţă în Rusia, prin subsidiara sa Avtovaz (care produce modelele Lada), a fost afectat în ultimii ani de escaladarea tensiunilor cu Occidentul, care au cauzat declinul semnificativ al pieţei auto ruse.

Dar Carlos Ghosn susţine că Renault-Nissan ar trebui să fie capabil să-şi majoreze cota de piaţă în urma crizei, deoarece deprecierea rublei cu aproximativ 10% afectează în mod disproporţionat producătorii auto, care trebuie să importe majoritatea componentelor.

‘Astăzi, deprecierea rublei reprezintă un avantaj pentru producătorii auto, care sunt mai localizaţi. Chiar dacă toată lumea are de suferit, cei care sunt mai localizaţi pot menţine nivelul producţiei mai bine decât cei care fac importuri masive’, a explicat şeful alianţei.

Modelele Logan sedan şi Sandero hatchback produse de Renault în Rusia au o rată de localizare de aproximativ 75% în timp ce Volkswagen are 50%, iar Ford şi General Motors chiar mai puţin.

‘Este unul din motivele pentru care, chiar şi în cazul unui declin al pieţei în care toată lumea are de suferit, cred că Lada şi Renault vor avea un avantaj relativ. Veţi vedea o creştere a cotei de piaţă a Renault’, a declarat Carlos Ghosn.

Această declaraţie optimistă arată cum, chiar şi într-o perioadă de criză precum este cea traversată de Rusia, companiile europene caută să obţină avantaje. Alianţa Renault-Nissan vrea să ajungă în Rusia la o cotă de piaţă de 40% până în 2016. În 2008, Renault a achiziţionat o participaţie de 25% în Avtovaz şi anul acesta a preluat controlul împreună cu partenerul nipon Nissan.

În România, Ford Motor a început anul trecut producţia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrică de producţie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investiţii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuată de Ford.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...