Datele de lichiditate publicate vineri de BNR arată că surplusul pe piața monetară a fost de 19,8 miliarde lei pe zi în ianuarie 2016, cel mai mare nivel de aproape un deceniu, subliniază o cercetare de piață realizată de specialiștii ING Bank.
Lichiditatea excesivă plasată de instituțiile de credit la banca centrală au dus nivelul Robor la trei luni la un nou maxim istoric, de 0,79%, după ce în primele două zile de tranzacționare din 2016 a scăzut prima dată în istoria postdecembristă sub 1%.
După cum explică și economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, cheltuielile bugetare foarte mari făcute de Ministerul Finanțelor în luna decembrie au contribuit la acest exces de lichiditate pe piața monetară care se traduce momentan prin dobânzi disproporționat de mici pe interbancar față de cele din piața reală.
Creşterea salarială nominală a accelerat în decembrie 2015 la 13,3% în ritm anual de la 10,7% în noiembrie, mai ales pe fondul accelerării avansului în sectorul public (+24.7% de la 15,4%) după o majorare salarială de 10% pentru toți angajații (fără cei din educație și sănătate). În sectorul privat, avansul a fost mult mai redus, de 10,7% în decembrie. Majorările salariale rapide ar trebui să mențină cererea internă puternică în trimestrele viitoare.