Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată, pe plus. Ce produse IT au cumpărat românii în 2011

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut anul trecut cu 12,8%, la 1,43 miliarde de euro, avansul din ultimul trimestru fiind de 15,6% faţă de intervalul octombrie-decembrie 2010, potrivit datelor unui studiu GfK.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 12:05
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată, pe plus. Ce produse IT au cumpărat românii în 2011

„Trimestrul al patrulea a fost unul pozitiv pentru mai multe sectoare: două dintre ele au avut creşteri de peste 20% (echipamente de birou şi IT) şi alte două (electrocasnice mici şi telecom) s-au apropiat de aceeaşi cifră. Sectoarele foto, electronice şi electrocasnice mari au avut de asemenea un trimestru bun, înregistrând o creştere în jur de 10%, în timp ce sectorul IT a fost marele câştigător al anului, cu un avans de 25,5% faţă de 2010. În general 2011 a fost un an de revenire pentru toate sectoarele”, se arată într-un comunicat al GfK România.

Anul 2011 a fost unul bun pentru vânzările de IT din România, arătând o rată de creştere anuală de 25,5% comparativ cu 2010 şi o rată minimă trimestrială de 23%. Per total, vânzările au însumat 427 milioane de euro.

„Cu specificaţii mai bune şi preţuri mai mici, laptopurile s-au aflat în topul preferinţelor consumatorilor. Reprezentând mai mult de jumătate din vânzările de IT monitorizate de GfK Temax, această realizare a impulsionat întregul sector. Dar mai există încă un produs foarte atractiv pentru consumatori: tabletele. Relativ noi pe piaţă, tabletele înregistrează rate de creştere ridicate”, se mai spune în comunicat.

Ultimul trimestru din 2011 a adus pe piaţa electrocasnicelor mari cea mai mare rată de creştere din an faţă de trimestrul corespunzător din 2010, respectiv 9,3%, la 99 milioane de euro. La nivelul întregului an, vânzările de electrocasnice mari au atins 328 milioane de euro.

Potrivit datelor GfK, anul 2011 a început puternic pentru piaţa de electronice şi a adus o creştere a vânzărilor de 8,6%, la 293 milioane de euro.

„Într-un climat de nesiguranţă economică cu o încredere a consumatorilor scăzută, electronicele au reuşit să se menţină de la trimestru la trimestru pe un trend ascendent. Doi factori au susţinut această performanţă: promoţiile continue de pe piaţă şi o rată scăzută de penetrare pentru electronice, în special pentru televizoarele plate”, se arată în comunicat.

Vânzările din ultimul trimestru 2011 au fost importante şi s-au cifrat la 110 milioane de euro, în urcare cu 10,2% faţă de acelaşi trimestru al anului 2010.

Pe segmentul telecom, vânzările de telefoane mobile au crescut cu 10%, la 191 milioane de euro.

„Nu mai trebuie menţionat faptul că sunt preferate de către consumatori din ce în ce mai mult telefoanele inteligente pentru caracteristicile lor superioare destinate altor servicii decât celor de voce: Internet, email, foto, aplicaţii. În volum, telefoanele inteligente se situează undeva la limita a 25%, în timp ce în valoare reprezintă mai mult de 50% din întregul sector”, se mai spune în comunicat.

Comparativ cu 2010, electrocasnicele de dimensiuni mici au înregistrat o rată de creştere de două cifre, ajungând la 108 milioane de euro.

Mai mult, cel de-al patrulea trimestru al lui 2011 a adus un avans de 19,1% pe piaţa electrocasnicelor mici faţă de acelaşi trimestru al anului 2010.

„Toate grupele de produse au avut o contribuţie considerabilă la evoluţia pozitivă a sectorului. În 2011, aparatele pentru prepararea băuturilor calde au fost unele dintre cele mai interesante produse în cadrul sectorului electrocasnicelor mici. Alături de aparatele pentru prepararea hranei, fiarele de călcat şi aparatele pentru coafarea părului, aceste dispozitive au susţinut marea creştere a pieţei electrocasnicelor mici”, se menţionează în comunicat.

În jur de 50% din valoarea vânzărilor de electrocasnice mici se realizează cu produse mai ieftine de 50 euro. Cu acest preţ accesibil, consumatorii continuă să cumpere electrocasnice mici în ciuda mediului economic instabil.

În ultimul trimestru al anului trecut vânzările nu au vizat achiziţionarea de cadouri pentru Crăciun, ci produse care au fost realmente necesare.

„Achiziţionarea de electrocasnice mici merge spre obiceiuri mai sănătoase, consum în casă şi aparate care ajută la reducerea timpului de lucru”, se precizează în comunicat.

Piaţa echipamentelor foto a urcat cu 17,4% în 2011, la 46 milioane de euro.

„Aproape o treime din aceste vânzări au fost făcute în ultimul trimestru din 2011, care au totalizat 13 milioane de euro. O contribuţie puternică au avut vânzările lunii decembrie, care s-au bazat preponderent pe camere pentru entry level. În decembrie, trei pătrimi din vânzările de camere foto digitale au fost făcute cu modele pentru începători cu preţul sub 100 euro”, se arată în comunicat.

În ultimul trimestru al anului precedent, piaţa de imprimante şi multifuncţionale şi-a continuat trendul ascendent şi a atins 10 milioane euro, în urcare cu 28,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. La nivelul întregului an, vânzările au totalizat 32 milioane de euro, cu 1,2% mai mult comparativ cu 2010.

„În ultimul trimestru al anului 2011, când vânzările au însumat 10 milioane de euro, se observă o menţinere a atitudinii de precauţie, însă totodată şi o dezmorţire a bugetelor pentru achiziţionarea echipamentelor de birou. Preferinţele au rămas în acelaşi segment, al produselor multifuncţionale laser. (…) Deşi ne aflăm într-un context economico-social încă instabil, piaţa de imprimante şi multifuncţionale arată în ultimul trimestru al anului 2011 semnale solide de revenire a consumului”, se spune în comunicat.

Publicat la nivel internaţional, GfK TEMAX România este un indicator dezvoltat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza piaţa produselor de folosinţă îndelungată.

Concluziile se bazează pe studiile efectuate în panelul de retail al GfK Retail and Technology.

Panelul de retail include date de vânzări de la peste 190.000 de magazine din întreaga lume.

GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, cu 11.000 de salariaţi şi prezenţă în peste 100 de pieţe.

În 2010, afacerile GfK au fost de 1,29 miliarde euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters, citate de......
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...