Piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România s-a dublat în doar trei ani. Astfel, dacă în 2015 stocul total de spaţii a fost de 2,16 milioane de mp, la sfârşitul acestui an va ajunge la 3,75 milioane de mp. „Ne apropiem de cifra de patru miloane de mp, care e o bornă pentru piaţa noastră. Anul acesta au fost livraţi peste 500.000 de mp de noi spaţii şi alţi peste 300.000 de mp suntîn construcţie. Până la jumătatea anului viitor vom depăşi aceşti patru milioane de mp”, spune Costin Bănică, şeful departamentului de industriale din cadrul JLL.
Cu o suprafaţă desfăşurată de 365.000 de mp a Casei Poporului, ar fi nevoie de zece astfel de construcţii pentru a stoca mărfurile din depozitele moderne.
Raportat la mia de locuitori, media spaţiilor logistice şi industriale din Românai este de 195 de mp, sub media înregistrată în Europa Centrală şi de Est, de 300 de mp/mia de locuitori, ceea ce arată că piaţa are încă potenţial de creştere.
În plus, dacă în ultimii ani companiile care activează în producţie nu au fost atrase de oportunităţile din România şi majoritatea chiriaşilor caută depozite şi nu spaţii pentru producţie, Bănică spune că în ultima perioadă a crescut interesul din partea unor companii care analizează şi România pentru deschiderea de centre de producţie.
„Au revenit cererile pe producţie, şi aici mă refer la noile cereri, companii care nu sunt prezente în piaţă şi care au analizat Romania într-un context cu mai multe ţări. Cererile nu au explodat, dar avem multe solicitări, companiile încep cu analize de piaţă, România în comparaţie cu Mexic, India. Din ce în ce mai multe companii se uită la Romania ca la o ţară unde pot produce şi distribui foarte usor în UE”, mai spune Costin Bănică.
Un pas a fost făcut anul acesta de către producătorul de aparatură electrocasnică BSH Hausgeräte GmbH, parte a grupului Bosch, care va investi 110 milioane de euro într-o nouă fabrică de maşini de spălat, la Simeria.
„Mai lucrăm la cel puţin două proiecte mari, destul de avansate”, mai spune Bănică.