Deși chiriile garsonierelor au crescut cu 1,93%, la 264 euro/lună, în mai și cele ale apartamentelor cu două camere cu 1,06%, la 383 euro lună, acestea sunt în continuare inferioare celor din februarie și, în cazul unui val doi al pandemiei vor scădea din nou. Mai mult, depinde și de încrederea cererii, care va accepta sau nu prețurile de închiriere pretinse de proprietari.
Mai mult, circa un milion de angajași români au probleme cu serviciul, unii au fost în șomaj tehnic, alții și-au pierdut sau își vor pierde slujbele, ceea ce va complica situația inclusiv pe piața imobiliară.
Chiriile apartamentelor cu trei camere au scăzut pentru trei luni consecutive, și au ajuns la 516 euro/lună în mai, după ce au pierdut 1,15% luna trecută, adăugate la cele 3,49% din martie și 0,76% din aprilie. Ce se va în continuare e greu de estimat, mai ales că aceste unități locative nu sunt printre cele mai căutate de pe piață.
Apartamentele cu patru camere, în schimb, după ce au pierdut la chirie 10,28% în martie, păreau că și-au revenit în aprilie datorită zvonurilor că se caută pentru a ușura senzația din izolare, și au câștigat 8,82%, dar în mai, sub impactul finalului perioadei de izolare obligatorie, au pierdut din nou 1,27% și au ajuns la 853 euro/lună.
Casele și vilele, după o lună martie de creștere cu 14,51%, au scăzut cu 11,53% în aprilie și cu 10,78% în luna mai, până la o valoare lunară de 1.308 euro.
E foarte greu de spus cum va evolua chiria din București în lunile rămase până la sfârșitul acestui an. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe piața muncii, care va influența piața imobiliară, dar și cu starea de spirit a cererii solvabile. Evident, tranzacții se vor mai face, dar de numărul acestora va depinde și valoarea lunară la care se vor încheia.