Românii au lăsat la magazinele alimentare 34 de miliarde de dolari, anul trecut, cu 50% în plus. Vânzările online au scăzut însă

În 2023, românii au cheltuit 33,6 miliarde de dolari în magazinele alimentare și 319 milioane de dolari în retailul alimentar online, potrivit unei analize a USDA.
Alina Stanciu - D, 21 iul. 2024, 23:09
Românii au lăsat la magazinele alimentare 34 de miliarde de dolari, anul trecut, cu 50% în plus. Vânzările online au scăzut însă

Retailerii alimentari au continuat să domine din punct de vedere valoric și în 2023  piața comerțului  cu amănuntul,  românii alocând în mod tradițional o parte semnificativă din cheltuielile lor lunare pentru alimente. Astfel, anul trecut, consumatorii au lăsat în magazinele alimentare fizice 33,6 miliarde de dolari, cu 46% mai mult decât cu un an în urmă și 319 milioane de dolari în retailul alimentar online, cu 28,8% mai puțin decât în 2022, potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).

Spre exemplu, valoarea vânzărilor cu amănuntul pentru alimentele procesate a crescut cu 14% în 2023, ajungând la 1,3 miliarde de dolari. Substituenții de carne și fructe de mare au fost categoria cu cea mai bună performanță în 2023, vânzările cu amănuntul în valoare crescând cu 15% până la 54,7 milioane de dolari.

În 2022, potrivit aceleiași surse, românii au cheltuit în total 22.9 miliade de dolari în retailul alimentar offline și 448.5 milioane de dolari  în retailul alimentar online.

Piața locală offline este dominată de 10 mari jucători, aproape toți de talie mondială, în timp ce pe piața comerțului alimentar exclusiv online operează doar două companii mari- Freshful, parte a grupului eMag controlat de sud-americanii de la Naspers și Sezamo, supermarket online, parte din grupul european Rohlik, una dintre cele mai importante companii de e-grocery din Europa cu activități în Cehia (Rohlik.cz), Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at) și Germania (Knuspr.de).

Cât despre volumele comercializate anul trecut, USDA care a analizat date ale companiei de cercetare Euromonitor International și INS, indică faptul că numărul de produse din coșul mediu a scăzut.

„Inflația și creșterea costurilor de trai au continuat să reprezinte o provocare pentru retailul din România în 2023. Creșterea prețurilor la energie și la utilități și a tuturor prețurilor în general a determinat consumatorii să își adapteze bugetele și să cumpere doar articolele esențiale. Puterea de cumpărare redusă a modelat, de asemenea, comportamentul de cumpărare al consumatorilor care s-au orientat cu precădere către bunuri la ofertă și promoții, reducând astfel cheltuielile per coș. Astfel, în timp ce creșterile de prețuri au condus la o creștere pozitivă a valorii vânzărilor cu amănuntul, acestea au reprezentat o provocare pentru vânzările cu amănuntul în volum”, spun analiștii USDA.

Pe tipuri de magazine, din analizele USDA, supermarketurile vor continua să rămână populare, creșterea fiind determinată de nevoia consumatorilor de proximitate și o gamă largă de produse. Acestea vor satisface inclusiv cererea de produse mai ieftine prin dezvoltarea continuă a opțiunilor de marcă privată pentru un număr tot mai mare de bunuri.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
UE şi SUA au convenit un acord comercial
UE şi SUA au convenit un acord comercial
Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit un acord comercial în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică în Scoţia preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi......
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetaţie în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi ...
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și Bruxelles au energizat echipa”
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și ...
Antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a creat și vândut ulterior, în 2008, rețeaua de magazine GSM Proton către Vodafone ...
PMB vrea să împrumute până la 150 de milioane lei pentru Patinoarului Flamaropol şi a sistemului de termoficare
PMB vrea să împrumute până la 150 de milioane lei pentru Patinoarului Flamaropol şi a sistemului de termoficare
Un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne de până la 150 de milioane de lei pentru ...