Piaţa comerţului cu electronice şi electrocasnice din România ar putea depăşi două miliarde de euro, în 2018 – analiză
„Comerţul de electronice şi electrocasnice este unul foarte bine închegat în jurul unor investitori majori. Astfel, deşi există peste 600 de companii la nivel naţional, prea puţine dintre acestea reuşesc să reziste în faţa marilor jucători. Aşa se explică de ce numărul firmelor a scăzut anul trecut cu 8% faţă de 2016 şi cu 15% faţă de 2013. Estimăm că procesul de consolidare va continua, investiţiile majore în reţelele de magazine, în logistică în general şi, mai ales, în segmentul online urmând să contribuie la coagularea pieţei”, sunt de părere realizatorii studiului.
Analiza KeysFin, care a luat în calcul evoluţia firmelor al căror domeniu principal de activitate îl reprezintă comerţul cu amănuntul al articolelor şi aparatelor electrocasnice în magazine specializate arată că această piaţă este una extrem de concentrată, existând cinci firme care generează 93% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional.
Conform datelor de la nivelul anului 2017, liderul pieţei este Dante International (eMag), cu o cifră de afaceri de 3,31 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 39,7% din totalul business-ului la nivel naţional. De asemenea, în topul celor mai importanţi retaileri se mai află Altex România, cu afaceri de 3,28 miliarde lei (39,4%), Flanco Retail (afaceri de 983 milioane de lei, 11,8% din total), Euro GSM Impex (113 milioane de lei, 1,4% din total) şi Gorenje România (77,6 milioane de lei, 0,9% din total).
„În condiţiile în care Dante International SA (eMag) s-a concentrat pe investiţii semnificative, anunţând recent lansarea celui mai mare depozit din România, titlul de cea mai profitabilă companie a revenit Altex România SRL, cu un profit de 48,7 milioane de lei. Clasamentul celor mai profitabile firme din sector este completat de Domo SRL (6,4 milioane lei), Flanco Retail SA (5,2 milioane lei), Nordic Romar SRL (4,9 milioane lei) şi Euro GSM Impex SRL (4,3 milioane lei). Cele mai profitabile cinci companii au generat 70,3% din profitul total al pieţei”, se arată în analiza KeysFin.
Conform analiştilor, din punct de vedere regional, Bucureşti şi judeţul Ilfov atrag cele mai mari afaceri din acest sector, de peste 7,7 miliarde de lei, în 2017. Ierarhia este completată de judeţele Cluj (127,8 milioane de lei), Botoşani (56,4 milioane de lei) şi Constanţa (50,6 milioane de lei). Primele cinci judeţe au generat peste 95% din cifra de afaceri totală, la nivel naţional.
Anul trecut, cifra de afaceri din sectorul comerţului de electronice şi electrocasnice a crescut cu 21% comparativ cu anul 2016, la 8,35 miliarde de lei, şi cu 120% faţă de cea înregistrată în urmă cu cinci ani.