„Piata este dominata de investitorii de retail comparativ cu restul Europei. Exista loc pentru investitii în fondurile mutuale de catre investitorii institutionali. Daca ne uitam la activele financiare ale investitorilor de retail, oamenii nu investesc foarte mult în fonduri mutuale. În România, 8% din activele financiare ale investitorilor de retail sunt investite în fonduri mutuale. În regiune nivelul este de 9%, iar în Europa este de 10%. Pentru industria fondurilor de investitii este o veste buna pentru ca arata ca exista potential de crestere a pietei”, a spus Tanguy van de Werve.
El a aratat ca sunt 4.400 de administratori în Europa, din care 179 se gasesc în Europa Centrala si de Est si 22 în România. Cele 22 de companii administreaza 9,3 miliarde de euro în fonduri si mandate.
Conform directorului general al EFAMA, regiunea din care face parte si România, a tarilor din Europa Centrala si de Est, reprezinta doar 1% ca active nete din total si a avut în perioada 2008 – 2018 o crestere medie de 7,2% crestere.
Tanguy van de Werve a mentionat ca, privind mai de aproape regiunea din care România face parte, tara noastra este pe locul 4 în acea zona ca ative nete în urma Poloniei, a Ungariei si a Republicii Cehe.
„Exista o mare diferenta între, sa spunem România, si regiunea Europa Centrala si de Est si restul Europei atunci când este vorba de tipuri de fonduri deschise de investitii care sunt vândute cu o componenta mult mai mare actiuni în Europa în totalitate, fata de regiune si de România. Exista motive temeinice de inflatie de risc valutar, dobânzi si asa ai departe. În tara mea, în Belgia nu m-as putea imagina sa investesc acum în fonduri de obligatiuni. Veniturile pe care le asigura sunt absolut zero”, a spus Tanguy van de Werve.