Volumul tranzacţiilor de închiriere a fost mai mic trimestrul trei din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Suprafaţa totală închiriată, care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte, a fost de aproximativ 56.000 mp, faţă de 71.000 mp în 2016, ca urmare a prelungirii fazei de negociere a multor tranzacţii mari. Conform Colliers International, tot în această perioadă, cererea nouă a însumat 45.000 mp, ajungând la un total de 134.000 mp de la începutul anului până acum.
Conform analizei, cererea nouă pentru spaţii de birouri a fost corespunzătoare dinamicii pieţei din Bucureşti, mai ales în condiţiile în care aceasta a avut parte de trei mari intrări: Amazon, GoPro şi Systematic. Cea mai mare cerere a venit, astfel, din partea companiilor de IT şi BPO/SSC (business process outsourcing/shared services center) – 83%, urmate de companii cu profil energetic şi industrial (6%) şi de firme din sectorul de banking şi asigurări (5%).
Zona Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă, cu o suprafaţă totală închiriată de peste 20.000 mp spaţii de birouri sau 36% din total, în timp ce zona CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din totalul tranzacţiilor de închiriere, iar zona Floreasca – Barbu Văcărescu 21%.
În ceea ce priveşte rata de neocupare, aceasta a scăzut, ca urmare a lipsei livrărilor noi, de la 12% în primul semestru la puţin peste 9% în trimestrul al treilea. Conform raportului Colliers International Bucharest Office Market Q3 2017 până la sfârşitul acestui an urmează a fi livrat un total de până la 100.000 mp spaţii de birouri, urmând ca în 2018 noile livrări să însumeze peste 300.000 mp, ceea ce ar putea marca un nou maxim post-criză.