După un an de scădere a vânzărilor şi cu un număr extrem de mic de deschideri, 2012 se pare că a adus o revigorare a pieţei de bricolaj. Marii jucători au rămas însă reticenţi cu planurile lor de expansiune. Potrivit unui studiu realizat de Euromonitor Internaţional, piaţa de profil din România (incluzând taxele) s-a cifrat anul trecut la aproximativ 6,96 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de anul anterior când s-au raportat în jur de 6,82 miliarde de lei. Pentru anul acesta, compania de cercetetare estimează că piaţa locală de bricolaj va depăşi pragul de 7 miliarde de lei, ajungând la aproximativ la 7,2 miliarde de lei.
Clasamentul jucătorilor
În ceea ce priveşte clasamentul celor mai mari jucători de pe piaţa produselor DIY, 2012 nu a adus nicio surpriză. Românii de la Dedeman, care au terminat anul trecut cu o reţea de 30 de unităţi, au rămas liderii incontestabili de piaţă din punct de vedere al vânzărilor, dar şi al numărului de magazine. Din cifrele Euromonitor furnizate ECONOMICA.NET, anul trecut compania fraţilor Pavăl a raportat vânzări (fără taxe) în valoare de aproximativ 1,76 de miliarde de lei, detaşându-se clar de următorul jucător, Praktiker care a vândut (fără taxe) în valoare de 1 miliard de lei. Praktiker avea la finele anului trecut o reţea de 27 de magazine.
Ca şi în anul anterior, locul trei a fost adjudecat de Bricostore, companie achiziţionată recent de grupul britanic Kingfisher. Retailerul DIY, care operează pe plan local 15 unităţi, a vândut (fără taxe), conform datelor Euromonitor, în valoare de 799,4 milioane de lei.
Bătălia s-a dat însă anul trecut pe locurile patru şi cinci, retailerul local Ambient fiind devansat de austriecii de la BauMax, care şi-au reluat practic poziţia din 2010. Cu ale lor 15 magazine, Baumax a avut, conform estimărilor Euromonitor, vânzări (fără taxe) în valoare de 629,7 milioane lei, în timp ce Ambient a vândut în valoare (fără taxe) de 450 de milioane de lei. Ambient este o reţea deţinută de oamenii de afaceri Ioan Ciolan şi Gheorghe Calburean.