Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut cu 3% în 2016, la 3,54 miliarde dolari
Doar trei ţări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creştere a numărului de tranzacţii: Cehia, Croaţia şi Grecia.
Cea mai valoroasă tranzacţie din CSE s-a desfăşurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziţionat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc şi Timişoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro. EY a oferit consultanţă vânzătorului din cadrul aceste tranzacţii, SABMiller.
Valoarea totală a tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Sud – Est a fost de 47,7 miliarde dolari, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferenţa se datorează, în principal, creşterii valorii medii a tranzacţiilor de peste 100 milioane dolari. Dacă în 2015 valoarea medie a tranzacţiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane dolari, aceasta a crescut la 385 milioane dolari în 2016.
După volumul tranzacţiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria şi Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacţii (189).
În România, 81% dintre achiziţii au fost realizate de investitori strategici. Tranzacţiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacţiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziţii au fost reprezentate de investiţiile româneşti în exterior.
În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani şi cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca şi în 2015. În România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacţii), Franţa (7) şi Polonia (5).
‘Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit un miliard de euro în valoare pe piaţa locală. În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă şi va creşte numărul tranzacţiilor în tehnologie’, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România.