Piaţa de fuziuni şi achiziţii la şase luni a crescut la 900 mil. dolari, aproape cât tot anul trecut
Astfel, deşi numărul tranzacţiilor efectuate în prima jumătate a anului a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 (67 achiziţii în 2012 faţă de 64 în 2011) valoarea totală a pieţei locale a crescut semnificativ.
Tranzacţiile ale căror valori au fost anunţate de către părţile implicate au totalizat 384 milioane dolari, faţă de 221 milioane dolari în ianuarie-iunie 2011, reprezentând o creştere de 74%. Extrapolând, E&Y estimează pentru primele şase luni un total al pieţei de 901 milioane dolari, faţă de 485 milioane dolari în intervalul corespunzător din 2011.
Şi media tranzacţiilor s-a majorat semnificativ în perioada analizată, respectiv cu 67%.
„Anul acesta a demarat cu o revigorare mult aşteptată a tranzacţiilor, piaţa înregistrând mişcări în mai multe zone de activitate, în special real-estate, servicii, FMCG, industria producătoare, sau telecom şi media”, a delarat într-un comuicat Florin Vasilică, partener şi director al departamentului de asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.
În primele 6 luni ale anului, piaţa românească de M&A a fost împărţită aproape în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Ponderea investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive. Cu toate acestea, pondurilor fondurilor de investiţii şi private equity a scăzut, de la 39% în primul semestru în 2011, la 19% în acelaşi interval al acestui an.
„Acest lucru subliniază dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante în România, pe măsura portofoliului lor, pe de o parte, şi intenţia de a vinde investiţii care şi-au depăşit scadenţa, pe de alta”, se menţionează în raport.
Investiţiile au provenit în această perioadă din Statele Unite ale Americii (7 tranzacţii), Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Elveţia (câte 2 tranzacţii fiecare). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuit de Statele Unite ale Americii. De cealaltă parte, nu s-a concretizat nicio investiţie românească în afara graniţelor (outbound), indicând faptul că jucătorii locali sunt mai concentraţi pe consolidarea afacerilor în ţară.
După tendinţa conturată în 2010 şi 2011, când companiile aflate în insolvenţă sau în situaţii dificile dominau tranzacţiile locale, în prima jumătate a lui 2012 raportul remarcă o creştere a numărului de tranzacţii care implică ţinte de investiţii puternice. Mai mult decât atât, valoarea medie a tranzacţiilor realizate a crescut cu 67% în această perioadă, iar piaţa a înregistrat cea mai mare tranzacţie din ultimii doi ani-achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice, Azomureş, de către Ameropa Holding. Toate acestea indică în ultimă instanţă o creştere a încrederii investitorilor în economia românească.
Cea mai mare tranzacţie în primul semestru a fost cea realizată de traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding care a achiziţionat producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş, a cărei valoare nu a fost dezvăluită. Potrivit datelor din piaţă valoarea tranzacţiei a fost de peste 100 de milioane de euro.
Alte tranzacţii imporante sunt preluarea de către producătorul american de ulei Bunge a fabricii Prio din Lehliu (65,6 milioane de dolari), dar şi achiziţia Rombat (52,5 milioane de dolari).
În ceea ce priveşte evoluţia pieţei în a doua parte a anului, tranzacţiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizările planificate prin acordul cu FMI.
Având în vedere însă timpul scurt care a mai rămas până la sfârşitul anului, finalizarea acestor privatizări în 2012, este sub semnul întrebării. În contextul actual al incertitudinii prelungite în zona euro şi al apropierii alegerilor electorale, investitorii şi companiile vor fi probabil mai precauţi în luarea deciziilor privind fuziunile şi achiziţiile.
„După un început de 2012 marcat de interesul investitorilor străini pentru piaţa locală, contextul politic dificil şi situaţia complicată din Europa au schimbat dramatic trendul. Mă aştept, astfel, ca 2013 sa fie dominat de vânzări ale companiilor în dificultate, de vânzări sau consolidări în diferite sectoare, precum şi de privatizările cu care România trebuie să meargă înainte. Estimez că nu vom vedea un număr semnificativ de tranzacţii mari sau sofisticate, cel puţin în prima jumătate a anului”, a adăugat Vasilică.
Agribusiness, sectorul unde s-a materializat cea mai mare tranzacţie a primei jumătăţi de an, va continua să alimenteze piaţa M&A pe termen mediu. În plus, achiziţia eMAG de către Naspers, anunţată în iulie, care este posibil să depăşească 100 milioane euro, şi achiziţionarea eJobs de către Ringier demonstrează potenţialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales în 2013.
Potrivit E&Y, anul trecut au fost încheiate 120 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, faţă de 114 în 2010. Valoarea totală a pieţei de fuziuni şi achiziţii a fost anul trecut de 909 milioane de dolari, faţă de 1,26 miliarde de dolari în 2010.
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale, din birourile de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.