Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat o creştere de 13%, la 31 martie 2015
Conform statisticii, clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice (2%), scrie Agerpres.
‘Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national. Durata de finantare cel mai des întâlnita este de 4-5 ani (30%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) si 7-15 ani (3%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar’, se noteaza în comunicatul de presa al ALB România.
Pe fondul cresterii cu 13% a pietei de leasing financiar din România, la finele lunii martie, cu un volum total nou finantat în valoare de 350 milioane de euro, distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 77% (270 milioane de euro) autoturisme si vehicule comerciale, 20% (68 milioane de euro) echipamente si 3% (12 milioane de euro) imobiliare.
Vehiculele au înregistrat o crestere de 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezinta, înca, o pondere majoritara de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale usoare (10%), precum si alte categorii de vehicule în proportie de 1%.
ALB-România subliniaza faptul ca, la finalul primului trimestru al anului 2015, s-a înregistrat o crestere a finantarii echipamentelor agricole, de la 24% la 26%, în tendinta similara cu finantarea sectorului constructiilor (de la 15% la 22%), cu finantarea echipamentelor medicale (de la 3% la 15%) si cu industria metalurgica (de la 6% la 7%).
Pe de alta parte, ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este în scadere, astfel: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 8% la 5%), finantarea tehnologiei din domeniul energiei (de la 6% la 1%) si industria textilelor si de încaltaminte (de la 4% la 1%).
În acelasi context, sectorul imobiliar mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 3% din total finantari, fiind în concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din România.
La capitolul cote de piata, cea mai mare reprezentare este înregistrata de catre firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 79% din total, urmata de cele captive producatorilor (17%) si de catre companiile de leasing financiar independente (4%).
ALB, membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordonatoare a Grupului de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General, reprezinta 89% din piata de leasing financiar din România.