Piaţa de leasing operaţional a crescut cu 16% în semestrul I, până la 52.000 de unităţi
În perioada ianuarie – iunie, companiile de leasing operaţional au înmatriculat peste 7.500 de autovehicule, adică 19% din totalul înmatriculărilor noi, ceea ce reprezintă o creştere cu 4% faţă de T1 şi cu 2.000 de unităţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Agerpres.
Tendinţa de creştere anticipată de specialişti se menţine, atât în industria auto, cât şi pentru serviciile de management de flote.
‘Suntem bucuroşi să observăm că tot mai multe autovehicule noi sunt achiziţionate în sistem de leasing operaţional, ceea ce confirmă încrederea clienţilor în avantajele acestui sistem de mobilitate şi administrare costuri cu flota auto. Luând în considerare şi prognoza de creştere economică pentru acest an, putem estima continuarea creşterii pieţei de leasing operaţional la peste 55.000 de autovehicule în administrare’, a declarat preşedintele ASLO, Bogdan Apahidean.
Membrii asociaţiei reprezintă 98% din total piaţă. În structura portofoliului (la nivel de asociaţie) observăm o creştere a preferinţei clienţilor pentru serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 71%, urmate de management de flote 21%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare.
Din luna iunie 2015, ASLO a început o serie de demersuri, pentru o mai bună reglementare a comerţului cu autovehicule second-hand. Astfel, printr-o adresă înaintată atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, membrii Asociaţiei susţin eforturile şi acţiunile împotriva evaziunii fiscale în comerţul cu autovehicule rulate, oferindu-se să colaboreze cu autorităţile pe această temă. Suplimentar, în colaborare cu APIA, ASLO intenţionează să propună măsuri de întărire a cadrului legislativ în scopul sancţionării actelor de măsluire a kilometrajelor şi a evaziunii fiscale practicate de unii comercianţi de autovehicule rulate.