Aș spune că a fost un an cu multe provocări, dar pe care am reușit să-l trecem cu bine și putem să punem bazele pentru activitatea de anul acesta și din anii următori. De ce spun că a fost un an cu multe provocări? În primul rând, ne-am confruntat cu volume în scădere, iar anumite industrii au suferit modificări în ceea ce privește structura și, deci, și-au schimbat oarecum nevoile. De asemenea, predictibilitatea în piață – la nivel general – este destul de mică. Nici partenerii cu care noi colaborăm nu știu exact în ce direcție se vor îndrepta lucrurile. Cauzele sunt diverse și nu izvorăsc neapărat din domeniul de business al Dachser – transport și logistică. Vorbim aici de situația de la graniță generată de conflictul armat din Ucraina, de situația din Orientul Mijlociu, care chiar dacă nu impactează România în cel mai direct mod, indirect își face resimțite efectele.
Strategia pentru anul acesta este să ne consolidăm poziția pe piață și, totodată, să continuăm dezvoltarea. Analizăm și discutăm anumite proiecte și sperăm ca, în perioada imediat următoare, să avem și rezultatele pozitive pe care le așteptăm.
Răspunsul la orice întrebare legată de propunerea unică de vânzare pe care Dachser o are pentru România este foarte simplu și mereu același: rețeaua este cel mai mare USP (Unique Selling Point). Dachser are una dintre cele mai mari rețele proprii de grupaj din Europa. Discutăm de aproape 400 de filiale în 44 de țări, de unde Dachser poate oferi serviciul de transport în regim de grupaj. În România sunt patru filiale, în București, Brașov, Arad și Ploiești.
Important de menționat că oferim posibilitatea de a efectua transport la nivel de rețea cu plata în România. De exemplu, avem un transport din Germania în Austria, iar plătitorul este din România. Dachser poate oferi acest serviciu – cu tarif, timp de tranzit și tot ce implică acest serviciu. Este un alt avantaj pe care îl avem în piață, în raport cu competiția, prin rețeaua proprie.
Suplimentar, Dachser oferă și servicii de transport bunuri periculoase (ADR) la nivel european cu anumite excepții. Compania deține, din septembrie 2011, un depozit unic SEVESO III în Ploiești, unde se folosesc echipamente de înaltă tehnologie și care este destinat mărfurilor ADR.
Piața de logistică din România continuă să se dezvolte, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai mulți competitori. Dar, în același timp, vedem o nevoie de dezvoltare a pieței de Contract Logistics la nivelul României. Este vorba de întreg lanțul de aprovizionare, unde partenerii și clienții se concentrează din ce în ce mai mult pe a vinde produsele, iar partea de logistică este încredințată unui operator de logistică care să-i ajute în dezvoltarea business-ul lor. Dacă se solicită construirea unui nou depozit, acest lucru se face pe baza unui contract pe cel puțin cinci ani. România încă este o țară importatoare și e nevoie în piață de operatori logistici mari și serioși.
În acest context, pentru Dachser este o piață importantă și relevantă, unde oportunitățile de business permit elaborarea și implementarea unor planuri de dezvoltare și extindere, prin conectarea centrelor de producție la liniile de export și, invers, prin aprovizionarea la import prin rețeaua proprie.
Dachser are un departament special și specializat care se ocupă de partea de digitalizare – un proces care a devenit o preocupare majoră în ultimii ani. Ne dorim să automatizăm cât mai mult procesele care pot fi automatizate, partea de raportare fiind un exemplu. Este un demers integrat la nivel de companie. Progresiv, orice decizie de automatizare se ia în cadrul Grupului se testează și, ulterior, se implementează în toate filialele din toate țările în care activează Dachser, inclusiv în România. Astfel, avem un sistem unitar la nivel de rețea, cu beneficii clare: eficiență sporită, trasabilitate și predictibilitate.
Pentru optimizare, planificarea pentru tot ceea ce înseamnă livrări, respectiv colectări, se face cu aceeași mașină. Dacă în prima parte a zilei efectuăm livrările clienților noștri și, totodată, pentru bunurile primite din rețea, în a doua parte a zilei sunt planificate colectările. Astfel, ne dorim să utilizăm la capacitate maximă același camion. Pe scurt, tot ce primit, noi livrăm în prima parte a zilei, iar în a doua parte a zilei efectuăm colectările.
Să nu uităm de digitalizare, care facilitează și eficientizează munca în domeniul logisticii. Fluxurile de mărfuri și de date curg împreună, iar acest lucru înseamnă calitate și transparență în toate etapele procesului.
Dachser a dezvoltat aplicații concrete de învățare automată, ca parte a laboratorului DACHSER Enterprise Lab, împreună cu oameni de știință de la institutul Fraunhofer IML din Dortmund, Germania. Una dintre aceste aplicații este PAnDA One: Predictive Analytics DACHSER, unde „One” denotă faptul că este primul proiect de învățare automată al companiei. Modelul PAnDA One a fost conceput special pentru a prognoza volumele de intrare pentru o sucursală de logistică rutieră.
Ca să descriu în câteva cuvinte activitatea de grupaj în cadrul Dachser, as spune: ușoară, plăcută și rapidă. Concret, avem plecări și sosiri zilnice, transfer de marfă zilnic către Europa prin cele trei hub-uri din: Uberhern, Germania (pentru Europa de Nord și de Vest), Clermont Ferrand (Franța) și Bratislava (Slovacia) – pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. De acolo este împărțită mai departe, către destinațiile finale. Pentru transportul de marfă folosim cutii mobile (containere cu picioare) care asigură flexibilitate și adaptabilitate și, astfel, optimizăm capacitatea de încărcare, dar și procesul de manipulări succesive în ideea în care se reduc aceste operațiuni. Iată cum, prin toate aceste măsuri și sisteme de lucru, transportul în regim de grupaj este mai eficient și reduce costurile.
Activitatea de logistică din România este ușor diferită, comparativ cu alte țări europene, în primul rând prin prisma poziției geografice către periferia Europei. Altfel spus, e mai greu accesibilă față de Slovacia, de exemplu, aflată mai spre centrul continentului. Vorbim aici și de o infrastructură mai puțin dezvoltată pe care o avem la dispoziție în România, în comparație cu statele vest-europene, iar acest aspect poate fi o provocare pentru un business în sectorul transporturi și logistică.
Tot la capitolul provocări avem blocajele care apar la graniță, fie că discutăm de punctele de trecere din vest – unde simțim faptul că România nu face parte din spațiul Schengen, fie că vorbim de ieșirile dinspre est sau sud. Evident, intrarea României în spațiul Schengen va fi o veste foarte bună și pentru Dachser, ca pentru toată lumea.
Menționam că economia românească este în prezent mai mult orientată spre import. Cu siguranță, un business ca al nostru este alimentat atunci când sunt mai multe exporturi, dar situația se schimbă treptat în România și creează oportunități interesante pentru noi.