Piaţa de mobilă de birou: 60% este acoperită de importuri. Corporaţiile vor spaţii de relaxare pentru angajaţi

Piaţa de mobilă pentru birou a pierdut în perioada crizei financiare în jur de 40 de milioane de euro, dar începe să îşi revină. Aproximativ 80% din ce se vinde pe plan local este însă de import.
Economica.net - Dum, 19 iul. 2015, 12:51
Piaţa de mobilă de birou: 60% este acoperită de importuri. Corporaţiile vor spaţii de relaxare pentru angajaţi

Piaţa mobilierului office dă semne că îşi revine după ce a pierdut în jur de 40 de milioane de euro în criza economica. Proiectele finalizate recent şi cele în curs de finalzare cresc cererea, dar actorii din piaţă încă resimt dezechilibre cauzate în special de faptul că cererea de spaţii de birouri depăşeşte oferta. Totodată, piaţa este încă dominată de importuri, spun reprezentanţii Techno Office, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de furnizori de soluții pentru amenajarea spațiilor de birouri. „Din perspectiva noastra, anul 2014 a însemnat o stabilizare a pieței de mobilier special pentru segmentul office la o valoare de aproximativ 50-60 de milioane de euro, dupa ce, începând cu 2008, când valora aproximativ 90 de milioane de euro, a scazut substanțial. Pentru anul în curs mizam pe o creştere uşoara a pieţei de profil, cu câteva procente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Iuliana Carata, General Manager Techno Office.

Aceasta îşi explică estimările prin trendul ascendent care se observa pe piața imobiliara, urmare a a unor noi investiţii venite din partea multinaţionalelor care, fie au intrat recent în România, fie se extind. „În plus, companiile au analizat foarte atent piaţa în ultimii ani şi, după o perioadă de criza economica, a venit momentul să reinvestească în confortul angajaţilor”, mai spune aceasta, potrivit căreia, urmare a crizei financiare şi competiţia dintre companiile de profil a devenit acerbă, iar politica de prețuri mult mai agresivă.

60% din piaţă este acoperită de importuri

Din datele Techno Office, în jur de  60% din piaţa de profil este acoperită în acest moment din importuri. Trend-ul este însă unul descendent pe măsură ce producţia internă se dezvoltă. „Produsele personalizate, customizabile, sunt în cea mai mare parte produse în România”, spune reprezentanta companiei, potrivit căreia „nu sunt diferenţe semnificative de preţ, existând plaje de preţ în ambele situaţii, în funcţie de nevoia şi bugetul clienţilor”.

Techno Office are în ofertă, în proporţie de 20%, şi produse fabricate în România. „Am ales ca majoritatea produselor să fie importate pentru că experienţa şi know how-ul producătorilor de mobilier precum şi awareness-ul unor brand-uri consacrate recunoscute internaţional îşi spune cuvântul”, explică Carata.

Compania este reprezentant oficial pentru mai mult de zece dintre cele mai cunoscute firme producătoare de mobilier pentru birouri la nivel mondial, astfel că 80% din mobilier este importat din țari precum Germania și Italia.

Spaţiile de relaxare costă mii de euro

Din stimările companiei, costul mediu pe metrul pătrat este situat între 80 euro-350 euro (amenajare full-fit out, dar fără instalaţii), dar multe corporaţii sunt dispune să aloce câteva mii de ore doar pentru amenajarea unui singur spaţiu de relaxare. „Daca ne referim la spaţiile de recreere, care sunt tot mai des întâlnite în amenajarea office, companiile sunt dispuse sa aloce până la 5.000 de euro pentru implementarea unei astfel de zone pentru angajații lor. Bugetul diferă in funcție de suprafața ce urmează a fi amenajată, de numărul de angajați, precum și de dotarile spațiului respectiv. Aceste spații au ca principal scop încurajarea cumunicării între angajaţi, dar sunt destinate şi brainstorming-urilor sau discuțiilor informale. Este cert că, incepand din 2014, situatia începe să îşi revina si vorbim deja de un trend ascendent în ceea ce priveşte bugetele de amenajări ale companiilor”, mai spune Carata.

 Compania mizează pentru anul acesta pe un avans cu 30% al vânzărilor, până la aproximativ 3 milioane de euro. În 2014 Techno Office a realizat peste 100 proiecte şi a livrat, în total, peste 10.000 mii de produse, dintre care 1.500 mese de lucru, 1.000 de spaţii de depozitare şi peste 5.000 de scaune. 90% dintre proiectele realizate de companie sunt în zona Capitalei, restul de 10% în provincie, unde Cluj-Napoca se afla pe prima poziţie.

Principalii competitori ai companiei sunt Corporate Office Solutions (COS), Mobexpert Office, Techo România şi GreenForest.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...