Piaţa de PC-uri dă semne de revigorare, în pofida războiului comercial dintre SUA şi China

Livrările de PC-uri la nivel mondial au arătat o creștere modestă în trimestrul al treilea al acestui an, cu un avans de 1,1%, conform rezultatelor preliminare publicate de Gartner. Vânzările au totalizat 68,11 de milioane de unități în T3, în creștere de la 67 de milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2018.
Economica.net - joi, 17 oct. 2019, 18:38
Piaţa de PC-uri dă semne de revigorare, în pofida războiului comercial dintre SUA şi China

„Ciclul de actualizare al Windows 10 a continuat să fie principalul motor al creșterii în toate regiunile, deși amploarea impactului a variat în funcție de condițiile pieței locale și de stadiul ciclului de actualizare”, a declarat Mikako Kitagawa, analistă principală de cercetare la Gartner. „De exemplu, în Japonia, livrările de calculatoare au crescut cu 55% în al treilea trimestru al anului 2019, determinate de ciclul de actualizare Windows 10 și de o modificare a taxei de vânzări. Această creștere puternică a ajutat la creșterea pieței totale a PC-urilor la nivel mondial”.

Ea a explicat că nici problema stocurilor reduse a procesoarelor Intel și nici războiul comercial SUA-China nu au avut un impact semnificativ asupra livrărilor de PC-uri în trimestrul al treilea din 2019.

Lipsa stocurilor pentru procesoarele Intel a deschis oportunități pentru furnizorii alternative de procesoare, respectiv AMD și Qualcomm, care s-au repoziționat procesoarele pe piața de calculatoare, unde Intel este dominant.

În colaborare cu Microsoft, Qualcomm a promovat „PC-ul conectat mereu”, care este echipat cu funcții LTE. Deși acest segment nu a luat amploare, majoritatea furnizorilor importanţi de PC-uri au lansat PC-uri mobile cu antene celulare încorporate. Microsoft este de așteptat să lanseze curând un PC mobil cu capabilităţi LTE.

Piaţa este dominată de Lenovo care deţine aproape un sfert din ea (24,7%), cu 16,8 milioane de unităţi vândute în trimestrul trei. Foarte aproape este HP, care cu cu 15,2 milioane de unităţi livrate care o cotă de 22,4%.

La o distanţă destul de mare se găseşte compania Dell, cu 11,3 milioane de PC-uri (16,6%). În continuare în clasament se află Apple, Acer şi Assus, însă niciunul dintre aceşti producători nu depăşesc 10% din piaţă.

De altfel, Apple şi Asus sunt singurii producători  care au înregistrat scăderi ale vânzărilor în al treilea trimestru faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Apple a scăzut cu 3,7%, Asus 4,4%. Acer, în schimb, a avansat cu 3,3%.

Microsoft se află pe poziţia a şaptea în lume şi a cincea pe piaţa din SUA.

Piața de calculatoare în regiunea EMEA a crescut cu 3% în al treilea trimestru al anului 2019, la 19,4 milioane de unități. Cererea pentru calculatoarele din segmentul business a rămas puternică în cea mai mare parte a Europei de Vest, cu excepția marii Britanii, unde cererea de PC este slabă din cauza incertitudinilor din jurul Brexit. PC-urile desktop sunt încă populare în rândul multor companii europene, iar vânzările de laptopuri au revenit pe creștere după două trimestre de declin.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife reduse pentru perioada sărbătorilor. Călătorii pot rezerva acum zboruri......
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...