Scăderea mare din primul trimestru a urmat trimestrului sărbătorilor de iarnă, în care activitatea promoțională puternică a ajutat la menținerea pieței pe linia de plutire cu o creștere de 1%.
IDC a estimat la rândul său, o scădere de 19,1% a pieței, la 30,7 milioane de tablete.
Toți producătorii au înregistrat scăderi. Apple a rămas pe primul loc pe piața mondială a tabletelor, cu 12,4 milioane de unități livrate, o scădere de 17% de la an la an. Samsung a ocupat locul al doilea, cu 6,7 milioane de unități livrate, înregistrând un declin de 14%. Pe locul trei, Amazon a livrat 2,5 milioane de unități, înregistrând o scădere de 30% de la an la an. Lenovo a obținut la limită locul patru, dar s-a confruntat cu cel mai mare declin dintre primii cinci furnizori, livrările sale de tablete coborând cu 37%, la 1,9 milioane de unități. Huawei a terminat T1 pe locul cinci, cu o scădere relativ modestă de 4%, susținută de cererea puternică de pe piața sa de origine, China.
„O scădere a cererii de tablete după sărbători este întotdeauna așteptată, dar reducerea cheltuielilor de consum pe fondul inflației ridicate a fost severă de data aceasta”, a declarat Himani Mukka, Research Manager la Canalys.
„În plus, există o corecție mai mult structurală, pe măsură ce factorii masivi de stimulare a cererii din timpul pandemiei se epuizează în mare parte. Prin urmare, furnizorii de tablete și comercianții cu amănuntul au ca prioritate lucrul cu niveluri ridicate ale stocurilor, pe măsură ce recalibrează așteptările pentru o cerere mai modestă și previzibilă. Dar baza instalată globală de tablete a crescut masiv în ultimii doi ani, astfel încât există oportunități semnificative de a muta utilizatorii în sus pe lanțul valoric cu viitoarele actualizări. Furnizorii au început să prezinte produse care oferă experiențe de utilizare mai premium, fie prin inovații în materie de chipseturi, fie prin ecrane mai bune pentru consumul de conținut sau funcții de productivitate îmbunătățite. Consolidarea importanței tabletei în cadrul unui ecosistem de dispozitive interoperabile va fi, de asemenea, importantă pentru a menține impulsul dat de tendința stilurilor de lucru hibride. Furnizori precum Huawei, OPPO și Xiaomi au avut succes urmărind această strategie”.
Analiștii estimează că pe parcursul anului cererea de tablete va fi stimulată de domeniul educației de pe piețele asiatice, în special pentru dispozitivele Android de gamă mică și medie, în timp ce digitalizarea în domenii verticale precum sănătatea și producția va permite trecerea unor sarcini de lucru pe tablete.
Se așteaptă ca cererea globală de tablete să se redreseze treptat în a doua jumătate a anului 2023 și să se accelereze în 2024, livrările rămânând peste nivelurile de dinaintea pandemiei. În același timp, analiștii pariază și pe revenirea produselor Google, care tocmai a prezentat Pixel Tablet. Google a renunţat să mai producă tablete în urmă cu câţiva ani, apoi s-a răzgândit şi a decis să revină pe această piaţă.
„În ciuda scăderii livrărilor de tablete, există unele motive de optimism, deoarece tot mai mulți furnizori acordă atenție acestui spațiu”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare în cadrul IDC’s Mobility and Consumer Device Trackers. „Recenta lansare a OnePlus și viitoarea tabletă Pixel Tablet de la Google sunt semne clare că există un apetit din partea furnizorilor. Revenirea Google prezintă un interes deosebit, deoarece are potențialul de a îmbunătăți experiența Android pe tabletă, făcând în același timp tableta o parte integrantă a casei inteligente.