Piaţa drogurilor în UE: 73 de substanţe psihoactive noi în 2012, număr record al ultimilor opt ani

Economica.net
01 02. 2013
droguri_6578899_85954800

Potrivit raportului dat publicităţii joi la Bruxelles, în UE au fost depistate, anul trecut, 73 de substanţe psihoactive noi, faţă de 49 în 2011 şi 41 în 2010. În 2006, numărul drogurilor noi de acest tip era mai mic de 10, ceea ce demonstrează o veritabilă explozie a psihoactivelor în ultimii ani.

Denumite adesea drept „droguri legale”, aceste substanţe sunt aduse pe continent, sub formă de pulberi, în special din India şi China. În Europa, ele sunt transformate în produse finale destinate consumatorilor, o parte a lor fiind vândute, înşelător, ca fiind ecstasy, amfetamină sau cocaină.

Noile droguri din categoria substanţelor psihoactive se bucură de numeroase „spaţii” de comercializare pe internet. Potrivit monitorizărilor la nivel european, numai în 2012 au fost identificate pe internet aproape 700 de magazine cu „droguri legale”.

Raportul realizat de Europol şi Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) descrie o piață a drogurilor din ce în ce mai dinamică, inovatoare și capabilă să reacționeze rapid la provocări și care necesită un răspuns la fel de dinamic, inovator și flexibil în întreaga Europă.

Potrivit Comisiei Europene, raportul dezvăluie „mutațiile criminalității organizate din Europa”: în timp ce, în trecut, piața drogurilor din UE s-a concentrat asupra anumitor droguri traficate de operatori specializați, de-a lungul unor rute bine definite, piața actuală este mai „fluidă”, rutele noi și transporturile care conțin mai multe substanțe devenind mai frecvente.

Conform estimărilor, în UE şi Norvegia se consumă anual aproximativ 2.500 de tone de canabis, cantitate a cărei valoare de comercializare se situează între 18 şi 30 de miliarde de euro.

România se numără printre cele şase ţări din UE unde consumul de canabis are o rată de răspândire de sub 10 la sută la nivelul populaţiei adulte.

Cele mai importante pieţe pentru haşiş sunt Italia, Spania şi Franţa, iar pentru marijuana – Marea Britanie şi Germania.

Producţia acestui drog în interiorul UE a crescut, fiind dificil de detectat, iar traficul este tot mai greu de împiedicat, cu o rată de succes de circa 30 la sută pentru haşiş şi sub 10 la sută pentru marijuana.