Anul 2022 a fost cu siguranță unul plin de evenimente care vor produce efecte într-un fel sau altul în viitor, dar care a marcat și o serie de aniversări ce merită sărbătorite. Una dintre ele este împlinirea a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, eveniment care a produs o mulțime de schimbări care ne-au pus pe direcția dezvoltării într-un ritm accelerat.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, s-au adoptat o serie de măsuri care și-au propus armonizarea și liberalizarea pieței interne de energie. Astfel, pas cu pas, s-au produs schimbări în ceea ce privește accesul la serviciile de energie și protecția consumatorului, pentru ca fiecare dintre noi să se bucure de mai multă transparență, de o reglementare corectă, dar și de rețele mai bine interconectate și de o aprovizionare îmbunătățită.
Și, mai concret, aceste măsuri ne-au extins drepturile din postura de clienți individuali, dar și pe cele ale comunităților energetice, pentru a ne asigura că nu ne mai întâlnim cu deficit energetic, dar și pentru face mai clare rolurile și responsabilitățile tuturor celor care activează în piață. Printre acești actori se numără și autoritățile de reglementare, un subiect important vizat fiind cel al securității aprovizionării cu energie electrică, gaze și petrol, precum și cel al dezvoltării unor rețele transeuropene pentru transportarea energiei electrice și a gazelor.