Piaţa europeană a serviciilor de dezvoltare software încetinește creşterea. Migrările în Cloud mențin industria pe traiectoria de dezvoltare

Piața europeană a serviciilor de dezvoltare software va crește cu 10,6% în Europa de Vest și cu 3,5% în Europa Centrală și de Est (CEE) în 2023, în termeni de monedă constantă, arată cel mai recent studiu al International Data Corporation (IDC). În ciuda acestei performanțe, piața europeană în ansamblu încetinește, de la o creștere anuală de 13,2% în 2022 la o creștere de 10,1% în 2023.
Lidia Neagu - Dum, 08 ian. 2023, 21:29
Piaţa europeană a serviciilor de dezvoltare software încetinește creşterea. Migrările în Cloud mențin industria pe traiectoria de dezvoltare

„Performanța industriei software este mai puțin direct afectată de condițiile macroeconomice decât alte segmente tehnologice, iar anul 2023 ar putea oferi o dovadă în plus a acestei tendințe”, spune Tomas Doktor, director de cercetare la IDC.

Evenimentele notabile de pe piața europeană de software în în prima jumătate a anului 2022 au inclus câteva achiziții importante, în timp ce principalii furnizori de software au majorat prețurile și au promovat contracte pe termen lung cu prețuri fixe.

Potrivit analiștilor, COVID-19 a devenit un motor al avansului pieței de software, deoarece a îndemnat multe organizații să își accelereze planurile de migrare în cloud și de digitalizare. Schimbările rezultate în urma impactului pandemiei asupra compoziției și direcției pieței europene de software sunt așteptate să continue timp de mai mulți ani de acum încolo.

IDC preconizează că cloud-ul public va deveni modelul dominant de implementare a software-ului în Europa până în primul semestru din 2023, în special pentru soluțiile de dezvoltare și implementare a aplicațiilor (AD&D). După un val de cheltuieli pentru aplicații de enterprise, organizațiile europene își schimbă acum atenția către instrumentele și platformele AD&D.

Cu toate acestea, piața de software on-premise din Europa a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică de 4,6%, în dolari americani constanți în prima jumătate a anului 2022. Această evoluție pozitivă a fost în principal rezultatul creșterii prețurilor și al contractelor pe termen mai lung care au fost semnate chiar înainte de expirarea contractului de licență.

CITEȘTE ȘI:

Ratele de creștere a pieței europene de software în 2023 prezintă variații în funcție de regiune, mai ales că piața din Europa Centrală și de Est este puternic afectată de scăderea rapidă a cheltuielilor în Rusia. Se preconizează că acest lucru va continua, deoarece furnizorii occidentali încă sunt în proces de reducere a operațiunilor în această țară, iar companiile rusești nu au riscat încă să investească în înlocuitori locali pentru software-ul importat din vest.

„Presiunile macroeconomice obligă organizațiile să acorde prioritate reducerii costurilor, minimizând în același timp riscurile de securitate”, notează Doktor de la IDC. „De aici o atenție tot mai mare acordată optimizării investițiilor AD&D făcute anterior și utilizării la maximum a capacității disponibile în mediul cloud. Mai mult de 50% dintre aplicațiile de tip enterprise au fost implementate sau transferate în cloud public până la sfârșitul anului 2022, în mare parte ca urmare a pandemiei. Acum, companiile caută să beneficieze de modele de plată elastice pentru analiza datelor mari, instrumente de automatizare, inteligență de afaceri și platforme AI”.

Industria IT din România: aproape jumătate din piața de software și servicii aparține companiilor mari

Industria IT din România se bucură de una dintre cele mai rapide creşteri din Europa Centrală şi de Est. Începând cu 2020, piaţa locală IT&C a fost estimată la 6,4 miliarde de dolari. Potrivit unui studiu al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), exporturile IT reprezintă 85% din această valoare (5,5 miliarde dolari).

În 2022, piaţa locală de IT a depășit valoarea de 9 miliarde de euro în acest an, impactul sectorului în produsul intern brut național ajungând la 7%.

Companiile mari, cu peste 250 de angajați, au o pondere importantă în piața de software și servicii IT, reprezentând 47% din totalul volumului de afaceri generate de industrie (4 mld. euro). Companiile medii (cu 50 – 250 de angajați) reprezintă 20% din volum (1,8 mld. euro), iar cele mici (cu 2 – 49 de angajați) reprezintă 27% din volumul total al pieței (2,5 mld. euro). Întreprinderile micro (0 – 1 angajați) reprezintă în prezent 8% din volumul pieței (0,7 mld. euro), iar în cazul acestora se înregistrează o creștere stabilă, de aproximativ 100 de milioane de euro anual. 

Totodată, România a devenit un exportator major de software şi se va alinia tendinţelor globale de trecere către green tech, potrivit reprezentanţilor Thoughtworks România.

Segmentul IT are o rată anuală de creștere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15-17% pe an comparativ cu trendul general al creșterii economice din România, arată ANIS.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Au fost efectuate primele probe de iluminat pe lotul 1 Dumbrava - Mizil, semn că lucrările se apropie de final și pe acest tronson al Autostrăzii Moldovei A7, potrivit unor imagini postate......
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile ...
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale ...
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...