”Creşterea anuală a pieţei de evaluare nu a fost exponenţială în ultima perioadă, fiind înregistrate variaţii de până la 10% în fiecare an. Estimez că, în 2024, piaţa evaluărilor va creşte, probabil, cu acelaşi procent. (…) Evaluarea afacerilor are un potenţial ridicat de creştere, deoarece din ce în ce mai mulţi antreprenori înţeleg importanţa cunoaşterii valorii reale a companiei în care au investit bani şi timp în decursul multor ani de zile. De altfel, raportul de evaluare nu comunică doar o valoare, ci descrie toţi factorii care influenţează acea valoare estimată şi modul cum ei ar putea fi îmbunătăţiţi pentru creşterea acesteia”, a declarat Stan pentru News.ro.
El a făcut şi o serie de estimări referitoare la evoluţia evaluărilor pentru garantarea împrumuturilor, precum şi a evaluărilor de active şi de companii.
Potrivit lui Laurenţiu Stan, evaluarea pentru garantarea împrumuturilor are încă un potenţial ridicat în România, în pofida dobânzilor ridicate şi a dificultăţii întâmpinate de anumite categorii ale populaţiei în a accesa un credit ipotecar. El a argumentat arătând că în 2023 au fost demarate multe proiecte imobiliare rezidenţiale care îşi vor găsi în continuare cumpărători, aceştia având nevoie de o evaluare a proprietăţii achiziţionate pentru obţinerea creditului.
Totodată, Stan a precizat că, în condiţiile în care impozitarea clădirilor se va realiza în baza aceleiaşi legislaţii cel puţin până în 2025, evaluatorii autorizaţi vor avea un rol esenţial în determinarea valorilor impozabile care vor fi declarate de contribuabili primăriilor. Companiile medii şi mari vor solicita în continuare reevaluarea activelor din patrimoniu pentru înregistrarea valorii juste în contabilitate, a declarat Laurenţiu Stan, el opinând că este foarte probabil ca aportul acestui segment în totalul pieţei să se păstreze la acelaşi nivel anul viitor. Citeşte mai departe pe News.ro.