Piaţa farmaceutică, creştere simbolică în 2013

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România va înregistra anul acesta doar o creştere simbolică, respectiv de 0,7%, nivelul estimat anterior fiind ajustat la jumătate după consemnarea rezultatelor la şase luni, se arată într-un comunicat Cegedim România, remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 13:47
Piaţa farmaceutică, creştere simbolică în 2013

‘Prognoza rămâne modestă, pentru anul 2013. Creşterea anterior prognozată de 1,4% în lei a fost ajustată la jumătate (+0,7%), după închiderea rezultatelor pentru primul semestru. Pentru 2014, în condiţiile actualizării moderate a listei de medicamente compensate, anticipăm o creştere de 2,7% în lei’, a declarat directorul general al Cegedim România, Petru Crăciun.

În al doilea trimestru din 2013, valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi a fost de 2,85 miliarde lei, în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul similar din 2012. Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,06 miliarde lei, în creştere cu 2,5%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au ajuns la 0,41 miliarde lei, în creştere cu 7,9%, iar segmentul de spital a fost de 0,38 miliarde lei, în scădere cu 1,4% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut.

Piaţa are de suferit ca urmare a ‘scăderii susţinerii publice şi a termenelor lungi de plată, numai o parte dintre pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament’, potrivit Pharma & Hospital Report, întocmit de Cegedim.

La nivelul ultimelor şase luni, repectiv, ianuarie-iunie 2013, valoarea totală a pieţei a fost de 5,9 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe segmente, ratele de creştere în moneda naţională au fost de 2,5% – pentru medicamente pe bază de reţetă (Rx) din farmacii, 9,2% – pentru medicamente fără prescripţie (OTC) şi 3,1% – pentru spitale.

Valoarea totală a pieţei, din iulie 2012 şi până în iunie 2013, a fost de 11,92 miliarde lei, în creştere cu 4% faţă de precedenta perioadă similară. Ratele de creştere, în lei, au fost de 3,6% (Rx), 8,6% (OTC) şi 1,9% (spitale).

În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, pentru ultimele 12 luni, Cegedim a evidenţiat creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (+3,3%), cardiovascular (+2,9%), digestiv şi metabolism (+2,2%). Ca valoare, creşterile la medicamentele pentru sistemul digestiv şi metabolism (+8,9%), antineoplazice şi imunomodulatoare (+5,4%) şi la cele pentru sistemul nervos (+4,8%) au fost peste nivelul celorlalte grupe.

Ierarhia primelor zece corporaţii pentru ultimele 12 luni se menţine în trimestrul doi din 2013, în comparaţie cu trimestrul anterior: Sanofi, inclusiv Zentiva (vânzări de 925,2 milioane lei), Hoffmann La Roche (875,8 milioane lei), Novartis (735,9 milioane lei). Cotele de piaţă ale companii sunt de 7,8% (Sanofi, inclusiv Zentiva), 7,3% (Hoffmann La Roche) şi 6,2% (Novartis).

Cota de piaţă a primelor zece corporaţii a fost de 52,6% din 1,474 miliarde lei, în cel de-al doilea trimestru al anului 2013.

Pharma & Hospital Report este un studiu de referinţă pentru analiza pieţei farmaceutice şi este realizat în România începând din anul 1996.

Te-ar mai putea interesa și
Libra Bank estimează că inflația în 2025 va fluctua peste marginea superioară a intervalului țintă de 3,5% și că BNR ar putea să scadă dobânda de referință a doua jumătate a anului
Libra Bank estimează că inflația în 2025 va fluctua peste marginea superioară a intervalului țintă de 3,5% și că ...
Libra Internet Bank și-a prezentat astăzi estimările privind evoluția inflației în 2025, precum și așteptările referitoare la viitoarele mutări pe care le va face Banca Națională a......
Nou regulament impus bancherilor din Belgia. Vor trebui să jure că-și vor face meseria în mod corect
Nou regulament impus bancherilor din Belgia. Vor trebui să jure că-și vor face meseria în mod corect
Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara ...
Preluarea E.On Energie de către MVM. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine, sunt invocate legăturile ungurilor cu rușii
Preluarea E.On Energie de către MVM. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine, sunt ...
Ministerul Energiei anunță că a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură ...
CFR Călători primește încă 12 rame Alstom. ARF a atribuit al treilea pachet de trenuri noi
CFR Călători primește încă 12 rame Alstom. ARF a atribuit al treilea pachet de trenuri noi
CFR Călători a câștigat al treilea pachet de 12 rame, atribuit de ARF, din cadrul comenzii de 37 de trenuri către Alstom. ...