Piaţa farmaceutică din România a crescut anul trecut cu peste 13%, la aproape 3,4 miliarde euro – raport

Piaţa farmaceutică din România, incluzând medicamente cu şi fără prescripţie, a înregistrat în 2018 o creştere de 13,4% faţă de anul anterior, atingând nivelul de 3,374 miliarde euro, conform datelor furnizate de firma de cercetare de piaţă IMS şi citate de Zentiva, unul dintre principalii producători locali de medicamente, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 01 mai 2019, 12:57
Piaţa farmaceutică din România a crescut anul trecut cu peste 13%, la aproape 3,4 miliarde euro - raport

Conform datelor statistice furnizate de IMS, Zentiva a avut în 2018 un preţ mediu de producător de 7,84 lei, cu 4% în creştere faţă de media de 7,52 lei din 2017, scrie News.ro.

Ca referinţă, preţul mediu de producător la nivelul întregii pieţe farmaceutice locale a fost în 2018 de 25,9 lei, cu 8% mai mare faţă de media de 24 lei din 2017, potrivit unui raport transmis de Zentiva (simbol bursier SCD) Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alţi producători locali cu tradiţie pe piaţa medicamentelor sunt: Ranbaxy (Terapia) Cluj, Antibiotice Iaşi, Labormed, Biofarm. Principalii importatori de produse farmaceutice sunt: Sanofi, Hoffmann la Roche, Novartis, Pfizer, Glaxo SmithKline.

În ceea ce priveşte preţul mediu al produselor Zentiva (produse finite şi mărfuri) pe unitatea farmaceutică vândută a fost de 4,37 lei în 2018 (4,61 lei în 2017), scăderea datorându-se mix-ului de produse şi forme de ambalare.

Portofoliul de produse al Zentiva SA include 130 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.

Societatea a încheiat anul 2018 cu un profit net de 262,62 milioane lei. Cifra de afaceri netă înregistrată a fost de 461,4 milioane lei.

Activitatea de export a produselor finite şi mărfurilor a reprezentat anul trecut 59% din total venituri din vânzări (252 milioane lei), faţă de 53% în 2017 (213 milioane lei).

Exporturile de medicamente au fost realizate printr-o societate din cadrul Grupului Sanofi (Sanofi Winthrop), respectiv printr-o societate din cadrul Grupului Zentiva (Zentiva k.s.), şi au fost destinate în principal pieţelor din Uniunea European. Ponderea produselor OTC în Zentiva SA (medicamente vândute fără prescripţie) în vânzări a fost de 11% în 2018 faţă de 14% în anul precedent.

Zentiva avea la sfârşitul anului trecut 578 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...