Piaţa farmaceutică românească a scăzut cu 3,3% în trimestrul al treilea

Vânzările de medicamente din România, la preţ de distribuţie, au scăzut în trimestrul al treilea cu 3,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2,79 miliarde lei, potrivit Cegedim România, care arată că disponibilitatea multor produse a fost afectată semnificativ.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 15:47
Piaţa farmaceutică românească a scăzut cu 3,3% în trimestrul al treilea

În euro, piaţa a coborât cu 1,6%, la 627,6 milioane euro.

„Rezultatele recente confirmă dificultățile din piața farmaceutică, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectată. Prognoza rămâne modestă, pentru anul 2013 menținem rata de creştere anuală de 0,7%, însă pentru anul 2014, în condițiile neconfirmării actualizării listei de medicamente compensate, creşterea prognozată anterior (+2,7% în lei) ar putea fi ajustată suplimentar la încheierea anului curent”, a declarat Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România.

Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,02 miliarde lei (455,5 milioane euro), în scădere cu 3,6%, în timp ce produsele fără prescripţie (OTC) au însumat 400 milioane lei (89,2 milioane euro), în creştere cu 3%.

Pe canale de distribuţie, segmentul de spital a scăzut cu 8,2%, la 370 milioane lei (82,9 milioane euro), iar retailul (farmaciile – n.r.) a coborât cu 2,5%, la 2,4 miliarde lei (544,7 milioane euro).

Comparativ cu ritmurile de creştere din ultimele cinci trimestre, în trimestrul al treilea al acestui an se remarcă o scădere atât în unităţi (-3,6%), cât şi în zile de tratament (-2,9%).

„Piaţa continuă să fie afectată, în condițiile susţinerii publice scăzute, numai o parte din pacienţi putându-se trata corespunzător”, menţionează Cegedim.

La nivelul primelor nouă luni, valoarea totală a pieţei a fost de 8,69 miliarde lei (1,97 miliarde euro, în creştere cu 1,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, datorită performanței mai bune din primul semestru. În euro, creşterea a fost de 1,8%.

În perioada menţionată, medicamentele cu prescripţie au crescut uşor, cu 0,5%, iar OTC-urile au avut un avans de 7,2%. În spitale s-a înregistrat o scădere de 0,8%.

La nivelul ultimelor 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013) valoarea totală a pieţei a fost de 11,82 miliarde lei (2,66 miliarde euro), în urcare cu 1,9% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (octombrie 2011 – septembrie 2012).

În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor antineoplazice şi imunomodulatoare (4,8%), cardiovasculare (2,2%) şi pentru sistemul musculo-scheletic (1,3%), şi scăderi sub media pieţei în cazul anti-infecțioaselor sistemice (-3,0%), a medicamentelor pentru sistemul respirator (-1,2%) şi medicamentelor pentru sistemul nervos central (-1,1%).

În valoare, creşterea medicamentelor pentru sistemul digestiv şi metabolism (6,7%), antineoplazice şi imunomodulatoare (5,8%) este superioară celorlalte grupe, în timp ce produsele pentru sistemul respirator sunt în scădere (-4,0%), iar majorările pentru anti-infecțioasele sistemice (0,6%) şi medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic (0,5%) sunt modeste.

Ierarhia principalelor 20 de corporaţii pentru ultimele 12 luni se modifică în comparație cu trimestrul anterior datorită separării efectuate de grupul Abbott (rezultatul fiind apariția a două entități, Abbott şi Abbvie) şi ieşirea Gedeon Richter, pe podium fiind Sanofi (inclusiv Zentiva), cu vânzări de 873,2 milioane lei şi o cotă de piaţă de 7,4%, urmată de Hoffmann La Roche, cu 862,6 milioane lei şi o cotă de 7,3%, şi Novartis cu 718,4 milioane lei şi 6,1%.

Topul primilor zece jucători este completat, în ordine, de Servier (677 milioane lei şi 5,7%), Pfizer (617,9 milioane lei şi 5,2%), GlaxoSmithKline (563,3 milioane lei şi 4,8%), Merck & Co (486,3 milioane lei şi 4,1%), AstraZeneca (460,5 milioane lei şi 3,9%), Ranbaxy (445,7 milioane lei şi 3,8%) şi Krka (308,2 milioane lei şi 2,6%).

În eşalonul 11-20, se regăsesc în ordine companiile Antibiotice, Johnson&Johnson, Teva, Abbvie, Menarini, Bristol Myers Squibb, Alvogen, Bayer, Abbott şi Eli Lilly, cotele de piaţă ale acestora variind între 1,6% şi 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Ford Otosan” DEx 12 Craiova-Piteşti – Grindeanu spune că se va circula pe toată lungimea drumului expres din acest an. Loturile 1 şi 4 vor fi deschise în decembrie
„Autostrada Ford Otosan” DEx 12 Craiova-Piteşti – Grindeanu spune că se va circula pe toată lungimea ...
Ministrul Transporturilor şi prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, la Oradea, că, până la sfârşitul anului, se vor termina loturile de pe autostrada Moldovei, drumul......
PNL a depus un amendament la legea privind jocurile de noroc potrivit căruia tinerii sub 21 de ani nu au acces în sălile de jocuri
PNL a depus un amendament la legea privind jocurile de noroc potrivit căruia tinerii sub 21 de ani nu au acces în sălile ...
Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, că PNL a depus un amendament la legea privind jocurile de noroc, potrivit ...
ACEA, semnal de alarmă după un studiu S&P Global. Perspectivele pentru piața vehiculelor electrice se înrăutățesc
ACEA, semnal de alarmă după un studiu S&P Global. Perspectivele pentru piața vehiculelor electrice se înrăutățesc
Asociația Constructorilor Europeni e Automobile (ACEA) atrage atenția autorităților asupra înrăutățirii perspectivelor ...
Alexandru Bogdan, CEO-ul Roca X Management, devine asociat cu 30% din companie
Alexandru Bogdan, CEO-ul Roca X Management, devine asociat cu 30% din companie
Alexandru Bogdan, CEO-ul Roca X Management, a devenit asociat în firmă după ce a cumpărat 30% dintre părţile sociale ...